Krpelji vrebaju iz trave i sa grana

Objavljeno: 13. 4. 2017 u 15:37h

Krpelji i drugi insekti mogu da pokvare ljubiteljima prirode boravak i uživanje u lijepom vremenu na otvorenom.

U Domu zdravlja kažu da je posljednjih dana povećan broj pacijenata sa ugrizima pomenutih insekata i objašnjavaju da je naročito rizičan boravak na livadama među niskim rastinjem i u šumama. Zbog toga ljekari pozivaju na oprez, jer ovi insekti mogu da prenesu opasne bolesti.

Medicinari upozoravaju na to da se krpelji kod ljudi najčešće “ugnijezde” na pregibima, vlasištu i znojem podložnijim vlažnijim dijelovima tijela.

“Bolesti kod čovjeka nastupaju ako ih ugrize zaraženi krpelj, koji slinom prenosi uzročnike bolesti na čovjeka, ali i gnječenjem ovog insekta preko oštećene kože. Ujedom krpelja se najčešće prenose bolesti životinja, a to su lajmska bolest, eritema, migrans, krpeljni meningoencefalitis, tularemija, babezioza i druge”, rekla je šef Odjeljenja porodične medicine, primarijus doktor Zora Kremenović.

Dodala je da je većina ujeda ovih napasti bezopasna, ali da je obavezno javljanje ljekaru, ukoliko se pojave simptomi bolesti.

“Ugriz krpelja ne znači odmah i pojavu bolesti. Na mjestu ujeda obično se javlja crvenilo, svrab i blaži otok, koji mogu potrajati nekoliko dana. Ako se nakon tog perioda pojave simptomi poput temperature, bolova u mišićima i zglobovima, glavobolja, mučnina i pojava osipa, obavezno je javljanje doktoru”, kazala je Kremenovićeva.

Istakla je da je kod ujeda ovih insekata najvažnije njihovo pravilno uklanjanje.

“Krpelj se vadi pomoću pincete, kojom se zahvati gornji dio trupa, što bliže koži i lagano izuče. Ako se desi da dio krpelja ostane u koži, nema razloga za veću zabrinutost. Ostaci se mogu ukloniti kasnije. Ukoliko neko nije siguran kako da se riješi ove napasti, može se za vađenje obratiti ljekaru”, objasnila je Kremenovićeva.

Mještanka Kuljana Dragana Ristić kaže da je posljednjih dana dosta vremena provodila u prirodi.

“Obično predveče idem u šetnju, a često boravim i na livadama i u šumi. Imala sam jedan ugriz krpelja ovog proljeća, ali sam ga izvadila pomoću pincete. Poslije toga sam dezinfikovala površinu kože alkoholom”, rekla je Ristićeva.

Krpelji napadaju i životinje, posebno pse, pa veterinari upozoravaju da ugrizi za životinje mogu biti kobni. Ako nije tretiran preparatom ili nema ogrlicu protiv krpelja i insekata, psa nakon boravka u prirodi obavezno treba pregledati. Ukoliko se uoči krpelj, treba ga pravilno odstraniti, a potom pratiti ponašanje životinje, u slučaju da je zaražena nekom od bolesti zbog ujeda.

Sistemsko zaprašivanje zelenih površina najbolja je borba protiv malih napasti.

Prevencija

U Domu zdravlja poručuju da je najbolja prevencija bolesti koje prenose krpelji izbjegavanje područja bogatih ovim insektima.

“Između ostalog, preporučuje se nošenje odjeće dugih rukava i nogavica, koje treba umetnuti u čarape ili čizme. Ne treba nositi vunene odjevne predmete, jer se za njih lakše prilijepi krpelj. Mogu se koristi i preparati protiv ovih napasti u obliku spreja ili tečnosti”; kazala Kremenovićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/krpelji-vrebaju-iz-trave-i-sa-grana/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot