Namirnice koje možete da jedete i kad im istekne rok

Objavljeno: 3. 4. 2017 u 15:06h

Svake godine bacamo hranu samo zato što na etiketi piše da je rok istekao.

 Međutim, griješimo, tvrde stručnjaci otkrivajući koje namirnice je bezbjedno jesti neko vijeme nakon što rok prođe.

Čokolada

Na čokoladi kojoj prođe rok vremenom se mogu pojaviti bele tačkice, ali ne brinite, riječ je o kristalizovanom šećeru. Omiljeni slatkiš slobodno pojedite, iako vjerovatno neće biti tako ukusan kao svjež.

Čips

Takođe gubi svježinu, ali je bezbedan za grickanje i to zahvaljujući ogromnoj količni soli. Ipak, najbolje da ne čekate da prođe više od tri nedjelje nakon isteka roka.

Sir

Jedino tvrdi sirevi, kao što su parmezan i čedar, mogu da se jedu nakon isteka roka, i to tri do šest nedelja. Ali, meke sireve, poput kamembera i kremastih namaza jedite u roku. Takođe, kad ih otvorite, konzumirajte ih u roku od nedjelju dana.

Keks

Zahvaljujući konzervansima, keks je bezbjedan i dva mjeseca nakon isteka roka. Ali gubi ukus. Hrskavost možete pokušati da povratite tako što ćete ga nakratko podgrejati u rerni.

Med i džem

Velika količina šećera čuva med i džem od propadanja, pa ih slobodno konzumirajte, čak i kada se u sredini zgusnu.

Pasta

Njen rok je neograničen dok god je čuvate kako treba. Kad otvorite špagete ili makarone, ostatak smjestite u posudu u koju ne ulazi vazduh kako biste sačuvali proizvod od vlage.

Izvor: novosti.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/namirnice-koje-mozete-da-jedete-i-kad-im-istekne-rok/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot