Vanilija ublažava stres i smanjuje prehladu

Objavljeno: 22. 3. 2017 u 12:02h

Među najomiljenijim, a poslije šafrana i kao najskuplji začin, izdvaja se aromatična vanilija. Nezamjenjiv je sastojak brojnih poslastica i kuhinjskih delikatesa. Dodaje se u razne napitke, slatkiše, kao i u parfeme i proizvode za njegu kože. Zauzima važno mjesto i u alterantivnoj medicini, a njenu ljekovitost potvrđuju i istraživanja zvanične medicine.

Vaniliju zovu kraljica ili princeza začina, dok je drevno indijansko pleme Totonaka u planinama Meksika smatralo svetom biljkom. Koristili su je kao sastavni dio ljekovitih mješavina protiv otrova, plućnih bolesti, čak i sifilisa. Pleme su pokorili Asteci i nastavili da uživaju u blagodetima ove puzavice iz porodice orhideja.

Mirišljave mahune jedine jestive orhideje, otkrili su i španski osvajači, a ubrzo se vanilija našla na španskom dvoru i odatle proširila po Evropi. Ipak, do sredine 19. vijeka, Meksiko je bio glavni proizvođač ovog začina, a onda su je Francuzi prenijeli u svoje kolonije, na ostrvo blizu Madagaskara i na Mauricijus.

U prirodi raste kao puzavica uz drvo, koliko joj njegova visina omogućava, a u kultivisanim uslovima se rast ograničava da bi moglo da se dopre do svih mahuna. Najkvalitetniji plodovi stižu iz Meksika i madagaskarskog Burbonskog ostrva, dok je vanilija iz Indonezije i sa Tahitija manje kvalitetna.

Ključni sastojak u mahuni je vanilin. Osim njega, sadrži i vitamine B grupe (pantotensku kiselinu, tiamin, riboflavin, piridoksin), a od minerala kalcijum, magnezijum, kalijum, mangan, željezo, cink.

Zbog svih sastojaka, izuzetno je djelotvorna u liječenju akni i kožnih oboljenja, ublažava simptome prehlade i gripa, stres i napetost. Pomaže kod želudačnih tegoba, neredovnih menstruacija, povećava libido, a preporučuje se i kod mučnina u trudnoći. Obloga od vanilije trenutno olakšava zubobolju i ublažava opekotine.

Prava i “lažna” mahuna

Mahuna vanilije može da se upotrijebi dva puta. Nakon prve upotrebe se opere, osuši i ostavi u hermetički zatvorenoj posudi. Ako sipate i šećer, poprimiće aromu vanilije. Vodite računa o tome da pronađete pravu vaniliju, jer samo ona ima punu aromu i ljekovita svojstva. Zato, prilikom kupovine obratite pažnju na to da mahuna bude crno-smeđe nijanse, sjajna i gipka. Nažalost, na tržištu postoji mnoštvo proizvoda sa vještačkom aromom vanilije.

Moćan afrodizijak

Želeći da istraže tvrdnju drevnih Maja da je vanilija moćan afrodizijak, njemački naučnici su nedavno sproveli istraživanje i zaključili da ovaj začin posjeduje snažna afrodizijačka svojstva. Sladak miris dokazano utiče na libido, pa bi osobe koje imaju problem sa tim trebalo da nose sa sobom mahunu vanile i po potrebi je mirišu, savjetuju Nemci.

Blagotvoreni ekstrakt

Ljekoviti ekstrakt za razne namjene pravi se tako što se dvije uzduž isječene mahune vanilije stave u staklenu posudu i preliju šoljicom rakije ili votke. Posuda se zatvori i ostavi da odstoji na tamnom mjestu dva mjeseca, uz povremeno mućkanje. Nakon toga, ekstrakt se čuva na tamnom mjestu u dobro zatvorenoj staklenoj bočici dok se ne potroši. Može da se koristi u aromaterapiji, dodaje u razne napitke ili maže na kožu.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/vanilija-ublazava-stres-i-smanjuje-prehladu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot