Salo na stomaku – ozbiljna prijetnja po zdravlje

Objavljeno: 22. 3. 2017 u 13:48h

Više sala na stomaku i kukovima znači i veći rizik oboljevanja od raka, pokazalo je novo istraživanje.

Dame mogu da odrede taj odnos tako što će izmeriti obim struka i kukova i te brojeve podijeliti (obim struka sa obimom kukova).

Na svakih 0,1 više u odnos između struka i kuka, rizik oboljevanja od raka se povećava za 21 odsto.

Žene koje imaju veći odnos u obimu kuka i struka suočavaju se sa povećanim rizikom oboljevanja od raka grlića materice i endometrijuma.

Istraživanje koje je sprovela Svjetska organizacija za istraživanje raka, pokazalo je da postoji jaka veza između oboljevanja od raka i viška sala u predjelu stomaka i kukova.

Žene čiji je odnos između ovih obima 0,7 koji se zatim povećao na 0,8 već su izložene 21 odsto većem riziku oboljevanja od raka.

Kod žena je, kažu stručnjaci, odnos veći od 0,85 znak gojaznosti, a kod muškaraca je to 0,90.

“Rezultati pokazuju da je veoma važno da žene održavaju zdravu tjelesnu težinu, kako bi smanjile rizik oboljevanja od raka”, kaže profesor Konstantinos Tilidis sa “Imerijal” koledža u Londonu.

Dr Panađota Mitrou iz Svetske organizacije za istraživanje raka kaže da višak sala na stomaku i kukovima povećava rizik od raznih bolesti, kao na primjer dijabetesa, ali i kancera.

“Važno je da ljudi shvate koje opasnosti nosi višak masti u tijelu, naročito na tom dijelu tijela. Pored pušenja, višak kilograma je najveći faktor rizika za oboljevanje od raka”, kaže dr Mitrou.

Dakle, da biste smanjili rizik oboljevanja od raka, morate da skinete taj “šlauf”.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/salo-na-stomaku-ozbiljna-prijetnja-po-zdravlje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])