Pogledajte koje ljekovito bilje ima i štetno dejstvo

Objavljeno: 18. 3. 2017 u 12:51h

Čini se da je i kod konzumiranja ljekovitih biljaka neophodna doza opreza. Većina biljaka je bezopasna, ali povedite računa ukoliko imate određene medicinske probleme ili uzimate pojedine lijekove.

Razgovarajte s ljekarom prije upotrebe bilo koje od ovih biljaka.

Kantarion

Ovaj popularni biljni dodatak često se uzima protiv depresije, anksioznosti i za bolji san. Može da prouzrokuje nuspojave kao što su glavobolja, mučnina, vrtoglavica i suva usta. Takođe može da prouzrokuje probleme ako se uzima u kombinaciji s određenim ljekovima za srce, antidepresivima i kontraceptivnim pilulama. Kantarion bi trebalo izbjegavati u slučaju hemoterapije jer može da umanji njeno dejstvo.

Kafa

Kafa može da poremeti san i podstakne anksioznost. Osim toga može da dovede i do oštećenja jetre. Dakle, izbjegavajte kafu ako imate problema s jetrom ili bubrezima, dok pijete alkohol ili lijekove za spavanje.

Ginko biloba

Ginko biloba ima blagotvorno dejstvo na pamćenje, cirkulaciju i mentalne funkcije. Ipak, ova biljka u rijetkim slučajevima može da izazove krvarenje, što je posebno rizično ako uzimate lijekove za razređivanje krvi.

Arnika

Ulje arnike olakšava bol, smanjuje otoke i poboljšava varenje. S druge strane, arnika može da povisi krvni pritisak, poveća broj otkucaja srca i oteža disanje. Teže nuspojave su oštećenje jetre, koma, pa čak i smrt.

Đumbir

Đumbir ublažava mučninu nakon operacije ili hemoterapije, koristi se za liječenje artritisa i ostalih bolesti zglobova. Ali, đumbir može i da izazove probleme sa zgrušavanjem krvi, poremeti otkucaje srca, krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Ne treba ga uzimati ako imate kamen u žučnoj kesi ili probleme sa zgrušavanjem krvi.

Aloe vera

Nanošenjem na kožu možete da smanjite opekotine, zaliječite rane i popravite raspoloženje. Ako se uzima oralno, aloe vera može da poremeti rad srca i snizi nivo šećera u krvi ukoliko imate dijabetes.

Ženšen

Ženšen navodno usporava starenje. Osim toga, pomaže dijabetičarima, jača imunitet i povećava libido. Ova biljka izaziva probleme kod osoba oboljelih od dijabetesa jer može da prouzrokuje preveliki pad šećera u krvi. Takođe bi trebalo da ga izbjegavate ako imate visok krvni pritisak ili problem sa zgrušavanjem krvi.

Bijeli luk

Bijeli luk dokazano snižava krvni pritisak i holesterol, i može da izliječi simptome prehlade. Takođe razređuje krv, pa bi trebalo da ga izbjegavate ako uzimate lijekove za razređivanje krvi.

Sladić

Neki ljudi ga koriste za liječenje kašlja, čireva na želucu, bronhitisa, infekcija i grlobolja. Sladić može da povisi krvni pritisak i poremeti ritam otkucaja srca, pa ga uzimajte s oprezom ako imate srčanih problema. Ova biljka takođe može da prouzrokuje probleme osobama koje imaju problema s bubrezima.

Kopriva

Kopriva je korisna protiv alergija, peruti, artritisa, kamena u bubregu i infekcija urinarnog trakta. Ali, kopriva može da zadrži vodu u tijelu, pa bi trebalo da je izbjegavaju osobe koje imaju problema sa srcem ili bubrezima, i oni koju piju diuretike.

Hrizantema

Biljni preparat hrizanteme najčešće se koristi za spriječavanje migrena, artritisa i alergija. Hrizantema sadrži kalijum i fosfor, pa bi osobe s bolesnim bubrezima trebalo da je izbjegavaju. Ona takođe može da prouzrokuje probleme sa zgrušavanjem krvi.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pogledajte-koje-ljekovito-bilje-ima-i-stetno-dejstvo/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot