Ne ignorišite žeđ, posljedice dehidracije mogu biti vrlo ozbiljne

Objavljeno: 16. 3. 2017 u 20:41h

Ako uzmemo u obzir da se ljudsko tijelo sastoji od oko 70 odsto vode i da je ona neophodna za rad svih organa, posljedice dehidracije mogu biti ozbiljne i trajne.

Nedostatak vode se prvo odražava na krv, koja postaje sve gušća i sve teže prolazi krvotočnim sistemom. Posljedica usporenog krvotoka je usporeni dovod kiseonika i hranjivih materija u organe.

Organi kao jetra i koža se sastoje od preko 60 odsto vode i zato su najosjetljiviji na njen nedostatak.

Prvi simptomi nedostatka vode koje čovjek osjeća su suva usta, nakon pet časova osjeća slabost i usporenost jer ne dolazi dovoljno hranjivih supstanci do mišića.

Kada će se tačno pojaviti prvi simptomi dehidracije zavisi od starosti osobe, pola, težine i aktivnosti koje provodi.

Što osoba ima manje kilograma to će lakše dehidrirati, isto kao i osobe koje se više fizički troše.

Aktivni ljudi potroše oko dva litra vode dnevno, a osoba teška 70 kilograma čak 0,2 decilitra po času.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ne-ignorisite-zed-posljedice-dehidracije-mogu-biti-vrlo-ozbiljne/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot