Hrana koja čuva kosu

Objavljeno: 14. 3. 2017 u 17:00h

Ćelavost, tanka i beživotna kosa, prorijeđeno vlasište, često su posljedica loše ishrane. Kod dama su u pitanju najčešće rigorozne dijete, a kod muškaraca neizbalansiran jelovnik.

Glavni sastojak kose je protein, keratin i aminokiselina cistin, zbog čega je izuzetno važno da se unosi dovoljno bjelančevina u organizam. Jaja i mliječni proizvodi u velikoj mjeri utiču na kvalitet dlake, nekada su bili obavezan dio jelovnika, ali savremeni čovjek ih danas uglavnom izbjegava ili jede u malim količinama.

Vitamini B grupe su neophodni da bi kosa bila jaka i zdrava, a ima ih mahunastom povrću, šargarepi, pivskom kvascu, koštunjavim plodovima… Vitamin C kao snažan antioksidans, podstiče cirkulaciju vlasišta i hrani korijen dlake, kao i vitamin A. Obogatite jelovnik južnim voćem, paradajzom, paprikom, kupusom, džigericom, sojom.

Takođe, vrlo je bitno da svakodnevno unosite dovoljnu količinu žitarica, kao i integralni pirinač, sjemenke suncokreta, zelene jabuke sa korom, zob, krastavac, klice, jer ove namirnice sadrže sumpor, bakar, gvožđe, cink, kalcijum i silicijum.

Kada poboljšate jelovnik, to će vam pomoći i da smanjite nervozu, stres i bolje spavate, jer i to mogu da budu uzroci ćelavosti. Osim toga, pravilno i redovno pranje kose uz masiranje vlasišta i prirodni šamponi bez agresivnih komponenata, mogu da odlože ili ublaže gubitak kose.

Izvor: banjalucanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/hrana-koja-cuva-kosu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])