Da, vaga zaista laže: Evo u kojim situacijama ne bi trebalo da se mjerite

Objavljeno: 9. 3. 2017 u 15:37h

Stručnjaci savjetuju da se osobe na dijeti mjere jednom dnevno. Nakon dijete preporučuju da se tri mjeseca mjerite svake dvije nedelje, a nakon tog perioda samo jednom mjesečno. Svakodnevno mjerenje trebalo bi da izbjegavamo jer ono najčešće nepovoljno utiče na našu motivaciju za dijetu, posebno ako ne gubimo kilograme brzinom kojom bismo to željeli.

Upravo su brojke na vagi ono što obeshrabri mnoge ljude koji žele da smršaju. Evo kada ne bi trebalo da se mjerite:

Sedmicu dana prije menstruacije

Od sedam do pet dana pre menstruacije tijelo zadržava vodu zbog hormonskih promena u organizmu pa je zbog toga vaša tjelesna težina veća. Pričekajte drugi ili treći dan menstruacije ako želite da se mjerite jer bi do tada tijelo trebalo da izbaci višak vode.

Jutro nakon napornog treninga

Odlučili ste da provedete čitav dan u kretanju i vježbanju kako biste maksimalno ubrzali proces mršavljenja. Sledeće jutro uzbuđeno krećete prema vagi uvjereni da ste izgubili veliku količinu težine, ali vaga na opšte iznenađenje ne pokazuje nikakav ili jako slab napredak.

Vježbanje umara mišiće, a ponekad uzrokuje i male povrede na njima, pa im je itekako potreban odmor. Nakon završetka aktivnosti u organizmu dolazi do ispuštanja raznih tečnosti koje potom iscjeljuju umorne mišiće. Upravo je višak vode razlog zbog kojeg se kazaljka na vagi nakon vježbanja ponekad ne pomiče. Zato s mjerenjem nakon naporne fizičke aktivnosti morate pričekati dva dana.

Nakon slanih obroka

Poznato je da so i sve namirnice koje je sadrže podstiču zadržavanje vode u tijelu. Krivac za to je natrijum, element koji uz hlor čini so. Ukoliko ste se najeli slane hrane, možete očekivati čak i blagi porast brojke na vagi stoga je i bolje da se ne mjerite 24 sata nakon takvog obroka.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/da-vaga-zaista-laze-evo-u-kojim-situacijama-ne-bi-trebalo-da-se-mjerite/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot