Najveće greške koje pravimo poslije vježbanja

Objavljeno: 7. 3. 2017 u 14:56h

Ako redovno vežbate, a ipak niste zadovoljni rezultatima, nešto definitivno ne radite kako treba. Evo šta vas možda sprečava da postignete svoj cilj.

Industrija dodataka ishrani za sportiste i rekreativce prosto cvjeta. U ponudi su najrazličitiji proizvodi koji su namjenjeni “oporavku poslije treninga”, “postizanju boljih rezultata”, “instant vraćanju snage i energije”… I, iako neki od njih imaju smisla u određenim situacijama, ne bi trebalo da vas “ponesu” reklame. Ne zahtjeva svaki tip treninga momentalnu nadoknadu utrošene energije u vidu užine ili obroka, pa makar bio u pitanju i prozivod specijalno namjenjen upravo za “poslije vježbanja”, piše Prevention.

“Pacijenti me često pitaju da li treba da se ‘osvježe’ odmah nakon vježbanja”, kaže dr Rob Danof, ljekar specijalista sportske medicine iz Filadelfije. “I u najvećem broju slučajeva moj odgovor je – ne. Ako ste upravo završili trening niskog intenziteta, recimo išli ste na jogu, ili ste džogirali pola sata, vašem tijelu nije potrebno ništa da bi se ‘povratilo.”

“S druge strane, ako vježbate rano ujutru, prije doručka, onda naravno morate jesti nešto poslije treninga. Ali, ako to nije slučaj, i ako ste, recimo, prethodni obrok imali tokom četiri ili šest sati prije treninga, onda nema nikakve potrebe da jedete odmah nakon treninga niskog ili srednjeg intenziteta”, objašnjava dr Danof.

Kad je riječ o onim sportskim pićima, ili štanglicama koje su namjenjene u te svrhe, imajte u vidu da ako ih uzimate nakon uobičajenog treninga sami sebe sabotirate.

“Ta vrsta dodataka ishrani ima smisla ako ste intenzivno vježbali sat vremena ili više, što u najčešće nije slučaj kod rekreativaca”, kaže on. Nakon treninga srednjeg intenziteta, dovoljno će vam biti nekoliko štapića svježeg celera, banana i obična voda.

Koje su najčešće greške koje ljudi prave poslije treninga?

“Bacite se” na proteine

Vrlo je rasprostranjen mit da osobe koje vježbaju treba da uzimaju namirnice bogate proteinima neposredno nakon treninga, da bi povećale snagu. Ovo je zabluda. Sve dok je vaša svakodnevna ishrana dobro izbalansirana, tako da unosite sve neophodne hranljive sastojke, nema nikakve potrebe da “pojačavate” unos proteina samo zato što ste počeli da vježbate.

Pijete alkohol

Koja čaša vina posle treninga djeluje bezazleno, ali može umanjiti sposobnost mišića da se efikasno povrate i izgrađuju. Jedna čaša vina ili piva su ok, ali samo ako se zadržite na njoj.

Opustite se

To što vježbate ne znači da možete da jedete šta god poželite, čak ni poslije treninga. Logika “istrčao sam 10 kilometara prekjuče, pa mogu da se ožderem večeras” neće vas daleko odvesti.

Ako želite da budete zdravi i da izgledate lijepo, imajte u vidu da je ishrana podjednako važna koliko i vježbanje. A ako želite da smršate, odmah da vam kažemo da je tu presudna upravo ishrana. U redu je da sebi povremeno udovoljite, ali to ne smije da postane pravilo. Rezultate daje samo vježbanje u kombinaciji sa pravilnom, zdravom ishranom.

Uskraćujete sebi ugljene hidrate nakon intenzivnog treninga

Nakon sat ili više intenzivnog treninga, recimo trčanja ili plivanja, vašim mišićima treba glikogen da bi se oporavili i napredovali. Dobar izvor su zdravi ugljeni hidrati, dakle, voće, povrće, mahunarke i žitarice cjelovitog zrna. Ako ste upravo završili trening visokog intenziteta, trebalo bi da unesete otprilike jedan gram ugljenih hidrata po kilogramu tjelesne težine u roku od jednog sata po završetku vježbanja. Pametan izbor? Voćni smuti.

Ne pijete dovoljno vode

Čak i sasvim lak trening može dovesti do dehidracije organizma. Zato vodite računa, neka flašica vode bude uvijek uz vas i povremeno otpijte mali gutljaj.

Ne planirate unaprijed

Ako ste “pokidali” na treningu, imaćete ozbiljan napad gladi kad stignete kući. A kad se to desi, u ljudskoj je prirodi da pravi pogrešne izbore. Dakle, postarajte se da vas po povratku čeka unapred pripremljen zdrav obrok. U suprotnom, pašćete u iskušenje da pojedete kesu čipsa i ode sve do đavola.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/najvece-greske-koje-pravimo-poslije-vjezbanja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot