Kako liječiti užasne glavobolje i zbog čega se one javljaju

Objavljeno: 23. 2. 2017 u 11:38h

Vjerovatno ne postoji osoba na svijetu koja nije osjetila glavobolju, a razlozi njene pojave mogu biti različiti.

Jedan od glavnih krivaca glavobolje u zadnje vrijeme upravo je sjedilački način života, odnosno kancelarijski poslovi koji zahtijevaju rijetko izlaženje iz zagušljivog prostora, cjelodnevno gledanje u ekran računara, kao i premalo fizičke aktivnosti.

Vrlo jaka glavobolja naziva se migrenom, a ona dolazi s nizom svojih specifičnih simptoma. Može trajati i do tri dana, te osobu potpuno onesposobiti za obavljanje svakodnevnih obaveza, a smatra se da, između ostalog, nastaje usljed određenih poremećaja cirkulacije u mozgu.

Migrena onemogućuje normalno funkcionisanje

Kao što je već napomenuto, migrena je vrlo jaka glavobolja, a od nje pate više žene nego muškarci. Brojke govore kako su čak 75 odsto oboljelih žene, a jedan od razloga tome su hormonalne promjene do kojih dolazi zbog menstruacije, trudnoće i menopauze. Ova jaka bol još se deklariše kao “napad”, a često se opisuje kao pulsirajući bol na jednom dijelu glave. Simptomi variraju od osobe do osobe, ali mnogi uz pojavu migrene osjećaju vrtoglavicu, mučninu, postaju vrlo osjetljivi na svjetlost, glasne zvukove, mirise i katkad dodir.

Migrena se može pojaviti, kao i glavobolja, zbog različitih uzroka. Na primjer, kod nekih se osoba može pojaviti zbog izloženosti jakoj svjetlosti, zbog promjene vremena, buke, nedostatka sna, pa čak i nakon konzumiranja nekih namirnica poput sira, čokolade i vina.

Kod migrene možete pokušati sami sebi pomoći i akupresurom, na način da palcem pritišćete između obrva 7-10 sekundi.

Kako pobijediti glavobolju i migrenu?

  • pazite na prehranu – važno se zdravo hraniti
  • pazite na to da ste dovoljno hidrirani tokom dana
  • pazite na kvalitet vazduha u prostoriji
  • smanjite rizik od stresa
  • kad dođe do glavobolje ili migrene, pokušajte odspavati
  • pokušajte se malo razgibati kako bi se pojačao protok krvi
  • kako bol ne bi rastao, već kod prvih simptoma možete pokušati s paracetamolom koji će otkloniti glavobolju blagog do umjerenog intenziteta, ali uvijek se možete posavjetovati sa svojim ljekarom ili apotekarom

Važno je napomenuti da postoji veliki broj uzroka i vrsta glavobolja i migrena i zbog toga se kod učestalih bolova važno obratiti doktoru, te svakodnevno pratiti u kojim se trenucima javljaju bolovi te imaju li kakvih dodatnih simptoma.

3 namirnice koje uzrokuju migrenu

Da li patite od hroničnih glavobolja i migrena? Moguće je da problem leži u vašoj prehrani. Dijetetske okidače često ne uzimamo u obzir kada je u pitanju bolna, iscrpljujuća glavobolja, ali doktor Gari Kaplan, osnivač i medicinski direktor “Kaplan centra” za integrativnu medicinu te autor knjige “Total Recovery”, preporučuje određene smjernice kao strategiju za izbjegavanje migrene.

Uz fokusiranje na unos zdravih supernamirnica upakovanih s omegom-3, magnezijumom, folnom kiselinom i vitaminom B, Kaplan navodi pregršt namirnica koje treba izbjegavati, a mi vam donosimo tri ključne.

Proizvodi iz pekare

Bilo da ste osjetljivi na gluten ili imate celijakiju, i najmanja količina glutena može pokrenuti upalnu reakciju u tijelu, što rezultuje crijevnim i neurološkim problemima – uključujući i migrenu.

Mesne prerađevine

Prehrambeni konzervans natrijev nitrat koji možete pronaći u mesnim prerađevinama povećava nivo azotovog oksida u našem tijelu, čime se povećava vjerovatnost migrene.

Mononatrijev glutamat

Mononatrijev glutamat možete pronaći u mnogim namirnicama – od salate i čipsa do konzervisane tune. Smanjenje unosa prerađene i pakovanje hrane te smanjujući učestalost večera može pomoći sniziti unos MNG-a pa tako i mogućnost glavobolje.

Biljke koje igraju u vašu korist:

Pepermint

Pepermint je biljka koja se obično koristi za smirivanje želuca u formi čaja, ali je takođe i jako popularan prirodni lijek za glavobolje. Umjesto da ga pijete kao čaj, nanesite esencijalno ulje peperminta direktno na kožu tjemena. Svega nekoliko kapljica će biti dosta kako biste otpustili bol.

Valerijan

Obično se koristi kao “uspavljivač” jer ima efekte za smirenje i opuštanje. Čini se kako je posebno efikasan za migrene. Razlozi zašto pomaže su pomalo nejasni.

Lavanda

Još jedan popularan prirodni lijek za glavobolju. Ova biljka specifičnog mirisa koristi se u malim jastučićima i vrećicama te polaže na čelo. Takođe, dobra alternativa je i kupka u lavandinom bilju, a možete se i inhalirati lavandinim uljem.

Korijander

U antičkim kulturama korijander se često koristio za tretiranje glavobolja i migrena. Najčešće se koristi kao inhalativno sredstvo, ali možete od njega i napraviti jako ukusni čaj.

Kadulja

Kadulja je posebno dobra za konzumaciju nakon obilnih prazničnih ručkova (ili nakon konzumacije puno životinjskih proizvoda) jer odlično djeluje na probavu!

Đumbir

Korijen đumbira se već vijekovima koristi kao medicinska biljka. Posebno je dobar i efektivan za smanjenje glavobolja koje se javljaju usljed prehlada, virusa i upala sinusa.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/kako-lijeciti-uzasne-glavobolje-i-zbog-cega-se-one-javljaju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot