Zašto neke žene zatrudne teže od drugih?

Objavljeno: 11. 2. 2017 u 11:59h

Trudnoća u teoriji zvuči kao jednačina bez ijedne nepoznate, međutim, situacija se znatno komplikuje u praksi. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je zabrinjavajuće rezultate – čak 12 odsto žena u Americi, starosti od 15 do 44 godine bori se sa neplodnošću.

Udruženje za reproduktivno zdravlje navodi da samo pet do deset odsto žena ima problem sa sterlitetom iz nepoznatih razloga.

Stručnjaci navode da su ovih pet razloga, ipak najčešci uzroci sterliteta kod žena.

Godine

Ovo i nije iznenađujuća vijest. Sa godinama menjaju se kvalitet i broj jajnih ćelija. Žene između 20 i 24 godine su na vrhuncu plodnosti a nakon 40 godine ona naglo opada –tvrde stručnjaci za akušerstvo i ginekologiju. Ono što doktore brine je hromozomska aberacija –promjena u genomu koja obuhvata cijele hromozome ili njihove djelove.

Daunov sindrom kod beba čije su majke u četrdesetim godinama, značajno je učestaliji. Mada stručnjaci upozoravaju da su to opasne godine, trudnoća u četrdesetim ima svoje prednosti – žene su emocionalno zrelije i spremne da se posvete djetetu.

Zavisnost od nikotina

Opšte je poznat štetan uticaj duvana na zdravlje, ali otkrivene su i neke nove posljedice koje ova loša navika može da izazove. Ako zatrudnite a pušač ste, rizik od spontanog pobačaja je veći. Dešava se da usljed dejstva nikotina, posteljica počne da se odvaja od zida materice, što dovodi do prevremenog porođaja. Takođe, žene pušači ranije ulaze u menopauzu.

Kilaža

Istraživanja otkrivaju da su neplodnost i težina u neraskidivoj vezi. Upravo iz tog razloga ljekari opominju žene koliko je važno da održe zdravu kilažu. Gojaznost, ali i manjak kilograma mogu da uzrokuju neplodnost, tvrde oni. Masti imaju značajan uticaj na jajne ćelije prije oplodnje a mogu da onemoguće i normalan razvoj u embrione.

Tajming

“Ako želite bebu nije dobro da stalno budete zauzeti. Najbolje da imate odnose prije i oko ovulacije, što je oko dvije nedelje pre ciklusa. U to vrijeme pokušavajte stalno” – poručuje doktor Ginzburg.

Klonite se stresnih situacija koliko god je to moguće. Poznato je da je uticaj stresa razoran jer on uzrokuje izlučivanje štetnih hormona koji slabe imunitet, otežavaju varenje ali i ubrzavaju rad srca.

Zdravstvene tegobe

Rizik od neplodnosti povećava endometrioza, poremećaj u kom tkiva, koja normalno oblažu unutrašnjost materice, počinju rasti izvan nje – navodi doktor Ginzburg. Sindrom policističnih jajnika predstavlja vodeći uzrok sterliteta, dodaje on. Najčešći klinički simptomi ovog poremećaja su prekomerna tjelesna težina i neredovne ovulacije. Polno prenosive bolesti utiču na plodnost, zato korisitite prezervativ ukoliko niste u monogamnoj vezi.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zasto-neke-zene-zatrudne-teze-od-drugih/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot