Kako najzdravije i najlakše smršati?

Objavljeno: 7. 2. 2017 u 15:40h

Ako ste planirali da izgubite koji kilogram, februar je najbolje vrijeme za to. Prošli su praznici i vremenski uslovi se polako popravljaju – savršeno da se pokrenete i napravite zavidnu figuru do ljeta.

Maksimalno izbjegavajte vožnju automobila i idite pješice, a ukoliko vam je škola/posao udaljen preko tri kilometra koristite bicikl.

Postoji još jedna velika prednost modernog vremena, prodavnice su prepune zdrave hrane i svježeg voća, nevezano za godišnje doba.

Šećer zaobilazite u što većem luku!

Jedite više manjih obroka. Svako jutro ispijajte limunadu ili cijeđenu narandžu. Unosite što više tečnosti – vodu ili zeleni čaj. Izbjegavajte brzu hranu i sokove. Slatkiše ograničite što je više moguće, a ako ste baš zavisnik o čokoladi, pojedite red-dva jednom sedmično – ali probajte da se ne lažete.

Idealna hrana za doručak su jaja, dva do tri jajeta nemaju mnogo kalorija, ali vas mogu držati bar četiri sata, taman dovoljno do vremena za užinu. Takođe, salata od mladog sira i krastavaca i paradajza je kvalitetan, ne mnogo kaloričan, a zasitan obrok.

Za užinu se preporučuje voćka – jabuka ili banana.

Ručak bi trebao biti lagan (što manje masan) i bez hljeba. Poželjno je da se bar jednom sedmično za ručak jede riba.

Bademe ili lješnike jedite kada god vam se jedu slatkiši, ali nemojte pretjerivati, jer, iako su zdravi, imaju i mnogo kalorija.

Kao što stara narodna poslovica kaže, večeru dajte neprijatelju. Najkasniji obrok biste trebali pojesti bar četiri sata prije nego što krenete na spavanje, i trebao bi biti što lakši i nemasniji. Banana i mlijeko su najbolji saveznici dobrog sna, koji je jako bitan za sveukupno zdravlje.

Razuman period za gubitak 10kg je 80 dana

Jedna od najčešćih grešaka prilikom mršavljenja je izgladnjivanje. Takvim načinom možete brzo izgubiti par kilograma, ali to većinom bude voda pa se kilogrami isto tako brzo i vrate.

Mnogi griješe i tako što se naglo okrenu trčanju. Trčanje jeste zdravo, ali, ako želite da kvalitetno smršate, morate raditi i neke od vježbi snage – sklekovi, čučnjevi, trbušnjaci. Naročito opasno je i to što ako imate koji kilogram više vaša koljena trpe mnogo veći napor prilikom trčanja nego kada hodate, što stvara, složićete se, preveliki rizik od povrede.

Preporuka je brzo hodanje i da sebi zadate cilj od bar sat vremena dnevno. Ako uz to dodamo i nekoliko serija vježbi, radi se o ukupno sat i po vašeg vremena dnevno.

Nemojte tražiti izgovore, vjerujte u sebe

Ako je vaš izgovor “ne mogu ja odvojiti sat vremena zbog djece”, takođe griješite, jer tih sat vremena možete provesti u šetnji sa djecom, čime ćete i njima u godinama kada sve upijaju kao spužva, ugraditi zdrave navike.

I još nešto – ne vjerujte magičnim pilulama ili čarobnim napicima, vjerujte u sebe i obećajte sebi neku nagradu kada postignete cilj. Ali, kada stignete do tog cilja, nemojte se opuštati, tih sat vremena dnevno vam pored dobre linije mogu osigurati i vitalnu starost.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/kako-najzdravije-i-najlakse-smrsati/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot