Praznici su prošli, nema više izgovora: Plan za zdravo gubljenje kilograma

Objavljeno: 26. 1. 2017 u 17:28h

Milka Raičević, nutricionista-dijetetičar i arometerapeut savjetuje za portal “Super žena” kako da izbalansirate ishranu, oporavite svoj sistem za varenje i detoksikujete cjelokupan organizam. Detoksikacija treba da traje 21 dan.

“Jutro počnite ispijanjem čaše mlake vode na prazan stomak. Prve sedmice za doručak birajte kombinaciju supene kašike lanenog brašna i 150 grama kefira. Svake sedmice dodajte po kašiku brašna više, a tokom ovog perioda sa jelovnika izbacite bijele namirnice, so, brašno šećer, posebno majoneze, kremove i torte. Masna hrana nikako ne treba da bude vaš izbor, a meso jedite jednom nedjeljno i to zečetinu ili ćuretinu”, kaže Raičević.

Ona preporučuje da na vašem meniju bude što više “čistača”- zelenog povrća, tikvice, zelena salata, kupus i krastavac, dulek i šargarepa, a od napitaka voda, čaj od lipe i rastvor medicinske gline. Treba jesti i prepeličina jaja, pasulj, sočivo, geršlu.

Med, javorov sirup i voće, sveže i sušeno, neka budu glavni zaslađivači, a izbjegavajte proizvode sa oznakom “light”. Naša sagovornica tvrdi da oni suštinski – ne postoje.

“To je kao da kažete da je ulje bez holesterola. Zato je važno da birate istinski zdrave proizvode, ali i da svoje tijelo preporodite ne samo iznutra, već i spolja. Uključite u svoj raspored svakodnevne šetnje, makar pola sata na svježem vazduhu, ako ste u prilici plivajte što češće, a ne izbjegavajte ni seks. I to ne samo kada ste na režimu detoksikacije, jer nas ono rasterećuje i oslobađa”, priča dr Raičević koja preporučuje i saunu, kao i tuširanje toplom i hladom vodom.

Osim čišćenja organizma od pretjeranog unosa hrane i pića, veoma je važno i čišćenje jezika. To ćete najlakše uraditi trljanjem gumenim nastavkom sa četkice ili ribanjem gazom i rastvorom sode bikarbone.

Primjer dnevnog jelovnika

  • Doručak: detoks miks- supena kašike lanenog brašna i 150 grama kefira(prve nedjelje jedna kašika, druge nedjelje dvije kašike, treće nedjelje tri kašike brašna i kefir).
  • Ručak: pasulja/geršla/sočivo+dosta zelene salate/salate od kupusa
  • Večera: Salata ili grilovano povrće, cijeđeno voće
  • Pijte najmanje dva litra vode dnevno, čaj od lipe, medicinsku glinu, jogurt, izbjegavajte kravlje mleko.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/praznici-su-prosli-nema-vise-izgovora-plan-za-zdravo-gubljenje-kilograma/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot