Zašto se naježimo, štucamo, trzamo u snu i čemu služe suze?

Objavljeno: 25. 1. 2017 u 18:00h

Ljudsko tijelo je poput mašine i ništa se ne dešava bez razloga. Možda nam se čini kako su jutarnje zijevanje, rastezanje ili slične radnje prilično nevažne i da ne mogu da utiču na naše zdravlje, ali to nije istina…

Naime, postoji niz fizičkih radnji kojima ne dajemo značenje, a koje nas održavaju živim i zdravim…

Zijevanje

Ono služi za “hlađenje mozga” ako je previše stimulisan ili prezauzet.

Kihanje

Njime se tijelo rješava “štetnih tvari” koje pokušavaju da uđu u organizam, a to su obično alergeni, mikrobi, prašina i ostali iritansi.

Rastezanje

Ljudi se instinktivno rastežu kako bi pripremili tijelo za fizičke aktivnosti koje ih čekaju tokom dana. Dok se istežemo, u isto vrijeme rade mišići, pokreće se cirkulacija i popravlja raspoloženje.

Štucanje

Kada se iziritira pneumogastrični živac, počinjemo štucati. Obično se to događa kada prebrzo pojedemo hranu, progutamo prevelik komad ili se jednostavno prejedemo. Ovaj živac smješten je blizu dijafragme i želuca.

Iznenadni trzaji

Vjerovatno ste to doživjeli kada ste legli na spavanje. Polako počinjete tonuti u san i odjednom vam se tijelo trzne, kao da je doživjelo električni šok. Ovaj fenomen rezultat je naše evolucije i mozak nas zapravo pokušava spasiti. Kada počnemo tonuti u san, disanje se smiruje, puls se smanji, ali vrlo malo, a mišići se počnu opuštati. Naš mozak ovo interpretira kao prijetnju smrću i zato nas šokira kako bismo se spasili.

Mrežuranje kože na prstima

Naše tijelo predugu izloženost vlagi tumači kao signal da je naša okolina postala preskliska. Zato se koža na prstima mreška kako bi se lakše kretali kroz klizave površine.

Gubitak pamćenja

Veoma neugodni događaji često se zaboravljaju jer naš mozak doslovno briše te ružne trenutke iz memorije kako bi mogli normalno funkcionisati.

Naježenost

Primarna funkcija naježenosti je smanjenje gubitka topline kroz kožu kako bismo mogli održati tijelo toplim u neprijateljskom okruženju.

Suze

Stručnjaci vjeruju da nam suze služe kao odbrambeni mehanizam u teškim trenucima. Kada počnemo plakati dijelom zaboravimo na ono što doživljavamo jer smo zauzeti plakanjem.

Izvor: banjalucanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zasto-se-najezimo-stucamo-trzamo-u-snu-i-cemu-sluze-suze/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])