Kada je vrijeme za očni pregled?

Objavljeno: 30. 12. 2016 u 17:50h

Očni pregled omogućava da se utvrdi stanje oka, da se provjeri oštrina vida i postoji li neko očno oboljenje. Redovni pregledi pomažu u otkrivanju problema sa očima u najranijoj fazi kada su šanse za brzo i efikasno liječenje najveće.

Očni pregled je obavezan kod djece između treće i pete godine života kada najranije možemo da utvrdimo da li postoji problem. Pregled se može uraditi i ranije ukoliko pedijatar posumnja na neko očno oboljenje.

Obavezan sistematski  pregled koji obuhvata i pregled oftalmologa se vrši prije upisa u osnovnu i srednju školu. Školska djeca i adolescenti ukoliko nemaju problema sa vidom kontrolišu se svake dvije godine. Redovne kontrole na tri i šest mjeseci imaju oni sa  nekom od refrakcionih anomalija kao što su kratkovidost, dalekovidost ili astigmatizam.

Kod odraslih, ukoliko je osoba zdrava, potrebno je da provjerava vid na 5 godina od svoje 20 do 30-te godine života. Osobe  starosti između 40 i 65 godina kontrole vrše svake druge godine.

Nakon 65 godine kontrole jednom godišnje su poželjne. Naravno ukoliko postoji problem sa vidom, ili neko hronično oboljenje oka kontrole su češće i uglavnom se obavljaju po savjetu ljekara.

Na pregledu, oftalmologu treba dati što iskrenije i preciznije odgovore na postavljana pitanja, posebno ako postoji i neko očno oboljenje u porodici. Ukoliko već nosite kontaktna sočiva ili naočare obavezno ih ponesite sa sobom, kao i prethodne nalaze oftalmologa.

Šta obuhvata očni pregled?

Očni pregled obuhvata pregled oštrine vida na daljinu i na blizinu, mjerenje očnog pritiska, pregled prednjeg dijela oka (očnih kapaka, trepavica, rožnjače, dužice i staklastog tijela) i zadnjeg dijela oka (očnog dna).

Dodatna ispitivanja funkcije vida se rade ukoliko ljekar smatra da je to potrebno ili ukoliko priroda vaše bolesti to zahtijeva.

Test oštrine vida pokazuje koliko jasno vidite. Čitanjem slova čija se veličina postepeno smanjuje i to svakim okom posebno utvrdiće se da li je potrebna korekcija vida za daljinu.

Vid na blizinu se takođe utvrđuje čitanjem posebnih tablica na udaljenosti od 25 do 30 cm.

Očni pritisak se mjeri posebnim aparatima koji se nazivaju tonometri i mjere pritisak tečnosti unutar oka. Pregled prednjeg dijela oka se vrši posebnim aparatom koji se zove biomikroskop ili Slit- lampa koji uveličava i osvjetljava prednji predio oka.

Očno dno se pregleda oftalmoskopom i time oftalmolog može da utvrdi stanje vašeg vidnog živca i krvnih sudova mrežnjače.

Širenje zjenica, kada je neophodno?

Pitanje koje pacijenti često postavljaju je da li je obavezno širiti zjenice prilikom očnog pregleda.

Širenje zjenica (cikloplegija) se koristi u dijagnostičke i terapijske svrhe. Primjenjuje se  za utvrđivanje dioptrije posebno kod djece i adolescenata, za pregled očnog sočiva, za bolji i detaljniji pregled očnog dna, za prevenciju upale dužice (iridociklitisa).

Širenje zjenica nije štetno, ali ne treba to raditi bez opravdane indikacije. Ukoliko je potrebno, dobro je to uraditi jednom godišnje. Svaki dobar i kvalitetan pregled očnog ljekara podrazumijeva na prvom pregledu i širenje zjenica. Uobičajeno je da se kod djece određivanje dioptrije šire zjenice jer na taj način imamo uvid u ukupnu dioptriju koju dijete ima.

Same kapi za širenje zjenica se ukapavaju pola sata do 45 minuta u toku pregleda i ne treba da vas brine ukoliko nakon širenja zjenica imate mutan vid, naročito na blizinu i ukoliko vam smeta svjetlost. Sve je to prolazno i efekat širokih zjenica prolazi za nekoliko sati ukoliko su korišćene  kapi koje kratkotrajno djeluju. U slučaju korišćenja Atropina ili Homatropina efekat je duži i traje od 2 do 7 dana.

Ukoliko ste stariji od 20 godina nije potrebno širenje zjenica radi utvrđivanja vaše dioptrije, jer oko poslije puberteta i što ste stariji gubi mogućnost velike akomodacije i tzv. skrivanja ukupne dioptrije. Pregled očnog dna ukoliko pacijent ima neko drugo oboljenje kao sto je povišen šećer u krvi, povišen krvni pritisak ili neko degenerativno očno oboljenje oka zahtijeva širenje zjenica na svakom kontrolnom pregledu.

Izvor: banjalucanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/kada-je-vrijeme-za-ocni-pregled/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot