Žene s ovim tegobama češće imaju srčani ili moždani udar

Objavljeno: 9. 12. 2016 u 11:58h

Iako na razvoj bolesti ili stanja utiče niz različitih elemenata, statistike pokazuju da žene koje pate od migrena nalaze se pod većim rizikom od srčanog ili moždanog udara.

U američkoj studiji, sprovedenoj na 115.000 žena u dvije decenije, otkriveno je da one koje su imale učestale migrene imaju 50 odsto veću šansu za probleme sa srcem.

Žene u dobu od 25 do 42 godine nisu na početku istraživanja imale nikakvih problema sa srcem. Ali, do kraja studije njih 1.329 je pretrpjelo je 678 srčanih udara i 651 moždani udar, a 223 žene umrle su od posljedica srčanih problema (manje od 0,2 odsto svih učesnika).

Gotovo je svaka šesta ispitanica imala dijagnostifikovanu migrenu. Tokom sljedećih nekoliko godina te žene imale su 50 odsto veću šansu da obole od kardiovaskularnih bolesti – 39 odsto povećan rizik od srčanog udara, 62 odsto veći rizik od moždanog udara i 37 odsto veću šansu za smrt usljed komplikacija sa srcem.

Žene koje pate od migrena su pod većim rizikom od pojave visokog krvnog pritiska, visokog nivoa holesterola i prekomjernu tjelesnu težinu.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da to i ne mora da bude jedina veza, nego smatraju da su migrene dio istih bioloških problema koji uzrokuju sve endovaskularne probleme, unutar krvnih sudova.

Ali stanje je uvijek individualno, pa stručnjaci smatraju da pojedinci ipak imaju niži rizik za moždani čak i ako pate od migrena.

Hronične migrene su povezane s promjenama u načinu na koji tijelo prelazi između faze sna, prekidajući odmor.

Loše spavanje može, zauzvrat, pogoršati glavobolju. Žene s migrenama će pod većom vjerovatnoćom da razviju visok krvni pritisak tokom trudnoće, dok neke studije upućuju na povezanost hipertenzije s hroničnim migrenama kod odraslih.

Temelj mogu biti smetnje u autonomnom nervnom sistemu koji reguliše pritisak i puls. Neke vrste migrena mogu rezultirati kratkim razdobljima gubitka ili promjene vida, a rjeđe i duplim vidom, koji može da traje nedjeljama nakon što bol u glavi splasne.

Iznenadni gubitak sluha tokom razdoblja od 72 sata pojavljuje se dvostruko češće kod onih s hroničnim migrenama. Ljekari sumnjaju da te dvije pojave povezuje oštećenje sitnih krvnih sudova u uhu.

Jedna migrena obično traje nekoliko sati ili dana, ali zdravstvena dejstva hroničnih migrena mogu da naruše kvalitet života. Obratite se ljekaru kako bi vam pomogao u borbi protiv njih.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zene-s-ovim-tegobama-cesce-imaju-srcani-ili-mozdani-udar/||claudebot