Namirnice koje vraćaju energiju

Objavljeno: 5. 12. 2016 u 17:26h

Kao da dugi sati provedeni na poslu nisu dovoljno iscrpljujući, s dolaskom hladnijih i mračnijih dana naše, a pretpostavljamo i vaše, zalihe energije sve su manje.

Prije nego što posegnete za trećom dozom instant kave, pokušajte s jednom od ovih zdravih namirnica čija prirodna svojstva odmah podižu vašu energiju.

Banane

Vaš najjači saveznik u borbi protiv pospanosti. Banane su pune prirodnih šećera, vlakana i kalija koji popravlja raspoloženje. Pojedite ih same ili u kombinaciji s omiljenim jogurtom.

Smeđa riža

Ova vrsta riže prepuna je mangana koji pomaže hrani da polagano otpušta u tijelo svoju energiju. Pojedite je kao savršen prilog uz ručak.

Med

Samo kašika čarobnog meda uz jutarnju čašu tople vode i par kapi limuna dovoljno je da vas pogura u dan. Isti napitak možete konzumirati i prije treninga, a kako biste nakon treninga opustili mišiće dodajte malo meda u čaj ili jogurt.

Orašasti plodovi

Bademi i brazilski oraščići najbolji su izbor za međuobrok pun zdravih nutrijenata. Nosite kesicu ovih oraščića na posao i grickajte između obroka.

Jaja

“Svako jedno jaje organizmu snagu daje” zapravo je poprilično istinita tvrdnja. Naime, samo jedno jaje daje vam 30% proteina potrebnih u danu, a puno je i omega 3 i amino kiselina što će vas dodatno osnažiti. Doručkujte jaja bar 2-3 puta sedmično.

Gljive

Jedna porcija (procjenu porcije prepuštamo vama) gljiva pružiće vam čak polovinupotrebnog dnevnog unosa željeza u tijelo. Dodajte ih u salatu ili napravite ukusnu supu.

Voda

H2O! Magična formula zaslužna za prenos nutrijenata i kiseonika po cijelom tijelu. Ako se osjećate umorno, vrlo je vjerovatno kako vam tijelo daje znak da mu nedostaje vode.

Izvor: elle.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/namirnice-koje-vracaju-energiju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])