Znate li šta znači mali bijeli polukrug na vašim noktima

Objavljeno: 30. 11. 2016 u 12:50h

Zdravi nokti ogledalo su zdravlja, a osim doktora kojima mogu otkriti simptome nekih bolesti, i narodna je medicina oduvijek sa njih “čitala” moguće zdravstvene tegobe.

Jedan od važnih djelova nokta je i bijeli polukrug u njegovom korijenu, koji se stručno zove lunula, a tu je kako bi štitio krvne žile koje se nalaze ispod njega. Nekima je ovaj mali “polumjesec” vidljiv samo na palcu, drugima na svim prstima – i jedno i drugo je prilično česta pojava.

No u narodnoj medicini nagli nestanak lunule znak je za uzbunu.

Iako to ne mora biti nužno tačno, nestanak lunule sa palčeva može ukazivati na problem psihološke prirode, dok mala ili nepostojeća lunula na kažiprstu može biti znak problema sa probavnim traktom, jetrom, slijepim crijevom ili reproduktivnim sustavom kod žena.

Nestanak “polukruga” sa srednjeg prsta može pak ukazivati na probleme s krvnim pritiskom, a ako se isto dogodi na prstenjaku, to može biti znak da nešto nije u redu s endokrinim sistemom.

Ako lunule pak nema na malom prstu, moguće je da osoba ima problem sa lošom probavom.

Naravno, izostanak bijelog polukruga na noktima nije indikator zdravlja ili bolesti u koji je mudro posve se pouzdati, no ako se promjene poklope s drugim simptomima, neće biti na odmet potražiti savjet stručnjaka, piše Bright Side.

Izvor: avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/znate-li-sta-znaci-mali-bijeli-polukrug-na-vasim-noktima/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot