Tri najbolja načina za jačanje imuniteta!

Objavljeno: 16. 11. 2016 u 16:13h

Sezona prehlada i gripa je pred vratima, a mnoge ne raduje činjenica da svake godine ne ostanemo pošteđeni tog talasa malaksalosti, kostobolje i sveopšte slabosti.

Ipak, ove godine odlučite da se protiv toga borite svim silama, a mi ćemo vam pomoći kako da održite ravnotežu iznutra i spolja. Kako preduhitriti prehladu i grip, od nje se odbraniti ili je barem ublažiti otkrijte kroz ove tri ključne stvari za jačanje imuniteta.

U hrani je spas

U jačanju imuniteta vrlo su bitni vrsta i kvalitet namirnica koje unosimo u organizam. Stoga se u vrijeme prehlada i gripa preporučuje unos hrane bogate antioksidansima kao što su svježe voće i povrće koji nas štite od gripa i ostalih virusa tokom cijele godine.

Protivupalna svojstva sadrže namirnice poput tamnijeg zelenog povrća, bobičastog voća, lososa, a poželjne su i namirnice bogate vitaminom C poput nara, limuna, pomorandži, mandarina, peršina, kelja, paprike, zelja.

Istraživanja su pokazala kako i cink, koji se može naći u namirnicama kao što su koštice bundeve, spanać, orašasti plodovi, može skratiti trajanje prehlade čak i za nekoliko dana.

Primijetite li da oko vas vladaju prehlade, uz uvijek dobrodošle namirnice koje sadrže C vitamin, naoružajte se i onima bogatim cinkom. Uživajte u toplim hranjivim supama i ostalim kuvanim jelima, a izbjegavajte prerađenu odnosno gotovu hranu, kao i šećer jer pogoduju razmnožavanju bakterija i oslabljuju imunološki sustav.

Probiotici – čuvari organizma

Mikrobi koji žive u našem probavnom sistemu pomažu nam u varenju hrane, ali oni takođe učestvuju u regulaciji našeg mmetabolizma, osećaja gladi i telesne težine, a imaju i određeni uticaj na naš imunološki sustav.

Snažan imunitet oslanja se na zdrav probavni sistem jer u njemu je smješteno gotovo 70 odsto našeg imunološkog sistema. U njegovom besprekornom radu uveliko pomažu probiotici koji sadrže ‘dobre’ bakterije koje su korisne i pri ublažavanju upala i sprečavanju infekcija.

Prema tome, oni nam mogu pomoći da ojačamo imunitet i čuvaju nas od prehlada i gripa. Ukoliko do njih ipak dođe, mogu pomoći u ublažavanju njihovih simptoma.

Vježbaj, spavaj, luftiraj

Za jačanje imuniteta važna je briga i za naše telo u vidu redovnog vežbanja. Pri tome nikako ne žrtvujte san jer kvalitetno spavanje od barem sedam sati ponoći i ‘ukradenih’ 20 minuta preko dana za odmor ili dremanje ključni su u borbi protiv prehlada i gripa kada stignu niže temperature.

Tokom sezona prehlada i gripa obavezno spavajte i boravite u proluftiranim prostorijama. Redovno otvaranje prozora i učestalije čišćenje radnih površina smanjuju rizik od zaraze, a pomoći će i ako u torbici nosite ulje lavande koje je prirodno dezinfekcijsko sredstvo.

S nekoliko kapi možete natrljati dlanove ili ih možete staviti u destilovanu vodu u boci s raspršivačem i napraviti prirodni osveživač prostora koji ujedno uklanja i bakterije iz ustajalog vazduha.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/tri-najbolja-nacina-za-jacanje-imuniteta/||claudebot