Sve više žena umire od moždanog udara – Ne zanemarujte ove simptome!

Objavljeno: 13. 11. 2016 u 14:16h

Godišnje, 55.000 više žena umire od moždanog udara, nego muškaraca.

Muškarci konzumiraju više alkohola i vode nezdrav stil života ali ipak žene su više osjetljive na moždani udar.

Koji je tačan uzrok visoke stope moždanog udara kod žena?

Ovaj visok rizik moždanog udara kod žena ne može biti potpuno objašnjen, ali to je dijelom zbog činjenice da žene žive duže od muškaraca a smrtnost od moždanog udara povećava se sa godinama.

Naime, do moždanog udara dolazi kada mozak ne može dobiti kisik iz krvi zbog opstrukcije vena koje vode prema mozgu. Zbog toga nedostatak kisika u krvi,nakon toga u mozgu dovodi do odumiranja stanica u mozgu.

Zavisno  od uzroka, može biti nekoliko vrsta moždanog udara: ishemijski moždani udar uključuje ugrušak, a hemoragijski moždani udar uključuje rupture krvnih žila, a prolaznog ishemijskog napada (TIA) – ili mini-moždani udar – je rezultat privremenog ugruška.

Mini moždani udar je znak upozorenja koji predviđa ozbiljnije moždane udare. Ako ga ignorišete on može postati razlima između života i smrti. Može trajati od nekoliko trenutaka do nekoliko dana i jako je važno da potražite pomoć doktora.

Brojne žene nisu nisu ni svjesne da su imale mini-moždani udar, tako da je od velike važnost da naučite simptome takvoga moždanog udara da bi mogli potražiti doktorsku pomoć na vrijeme i spriječiti gore moždane udare u budućnosti koji mogu imati ozbiljne posljedice na vaše zdravlje.

Imajte na umu da su svi znakovi i simptomi moždanog udara ozbiljni i ODMAH potražite pomoć.

Ovo su tipični faktori rizika za moždani udar za oba spola:

Kardiovaskularnih bolesti
Visoki kolesterol
Visoki krvni tlak
Prekomjerna tjelesna težina
Fizička neaktivnost
Uporaba droga, kao i pušenje
Dijabetes

Međutim, u slučaju žena, postoje i neki faktori rizika koji podižu rizik od moždanog udara, kao što su:

Trudnoća
Mentalno zdravlje
Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL)
Korištenje kontracepcijskih pilula
Migrene

Najčešći znakovi moždanog udara u oba pola su:

Zbunjenost
Glavobolje
Slabost i vrtoglavica
Problem s vidom
Utrnulost

S druge strane, žene mogu doživjeti i druge simptome a to su:

Bol
Promjene u ponašanju
Mučnina ili povraćanje
Halucinacija
Nesvjestica
Kratkoća daha
Štucanje
Agitacija

Osim toga, sljedeće metode prevencije mogu biti od velike pomoći:

Dijabetes testovi
Održavajte zdravu tjelesnu težinu
Ispitivanje razine kolesterola
Dobro se naspavajte (7-8 sati)
Promjene raspoloženja, depresije, može povećati rizik od moždanog udara
Koristite maslinovo ulje u kuhanju zbog svoje izvanredne zdravstvene prednosti
Pratite svoje glavobolje -Morate dobiti pomoć ako postanu teške migrene
Nositi sa stresom redovnom 20-minutnim vježbanjem
Praćenje krvnog pritiska tokom trudnoće ili prije upotrebe kontracepcije

Možete znatno smanjiti negativan utjecaj moždanog udara ako otkrijete na vrijeme, pa znajući njegovih simptoma može pomoći da se izbjegne dugotrajna oštećenja.

Međutim, posljedice moždanog udara može biti poražavajući za sve ljude, a oni uključuju oslabljen govor, promjene ponašanja, kognitivne izazove, kao što su nesposobnost za rješavanje problema i gubitak pamćenja, a trpe fizičke izazove kao što je paraliza.

Učinci zavise o jačini udara, dužine potrebnog tretmana i položaju u mozak, gdje se pojavljuje:

Ako se javlja na lijevoj strani mozga, to će dovesti do problema u jeziku i govoru, opreznom ponašanju i postupni razvoj problema s pamćenjem.

Ako je moždani udar nastaje na desnoj strani mozga, to može rezultirati slabijim procjenama situacija, gubitkom pamčenja i problema u procjeni udaljenosti. Ako to utječe na mali mozak, dio mozga koji je odgovoran za ravnotežu, hod će uzrokovati abnormalne reflekse, vrtoglavica i problemi ravnoteže.

Oporavak od moždanog udara uključuje govornu terapiju kako bi se povratile vještine i rehabilitacijsku terapiju. Često, ljudima koji su pretrpjeli moždani udar potrebna je pomoć u njihovim svakodnevnim aktivnostima, kao što su jelo, tuširanje i oblačenje.

Ostale promjene nakon moždanog udara mogu biti dramatična promjena načina života. Ako ste prije moždanog udara imali nezdrave navike, onda definitvino ćete se okrenuti zdravijoj prehrani i zdravim načinom života.

Izvor: Radiosarajevo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sve-vise-zena-umire-od-mozdanog-udara-ne-zanemarujte-ove-simptome/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot