Razlozi zbog kojih nam ”igra” kapak

Objavljeno: 31. 10. 2016 u 18:02h

Igranje oka može da bude bezazleno, ali može da ukazuje i na neke ozbiljne zdravstvene probleme. Provjerite na šta sve kapak može da vas upozori.

Pijete previše kofeina

Kofein je, kao što znamo, stimulans, i nakon konzumiranja značajno povećava brzinu otkucaja srca i metabolizam, a uz to i zagrijava mišiće.

Vjerovatno kofein najčešće stimuliše očni kapak jer je najpodložniji tome – kaže očni hirurg Brajan Bokser Vačler. Ne postoji neka određena količina kofeina nakon koje kapak počinje da se trza, ali ako vam se to često dešava, krenite da postepeno smanjujete unijetu količinu.

Pod stresom ste

Naše tijelo na stres reaguje na mnogo načina, a treperenje kapka je jedno od njih.

To je znak da ste pod velikim stresom i da vam je tijelo na granici pucanja – tvrdi optometar Hana Ječeskel. Zbog toga je bitno identifikovati uzroke stresa i baviti se relaksirajućim aktivnostima poput joge.

Imate alergije

Alergija ispušta histamin u vaš sistem, a zbog njega vaše tijelo reaguje na različite načine, od kojih je igranje oka prilično često, kao i nadutost i svrab u predjelu oka. U takvim slučajevima mogu da pomognu kapi za oči na bazi histamina koje će smiriti oko.

Ne spavate dovoljno

Kapci su najosjetljiviji mišići tijela i nešto što vama djeluje kao sitnica njima mnogo smeta – recimo nedovoljna količina vremena koju provodite zatvorenih očiju. Zato pokušajte da produžite vrijeme spavanja, i trebalo bi da vam se kapak dovede u red.

Treba da promijenite dioptriju

Ako vam kapak igra dok čitate ili ste na internetu, možda je vrijeme da provjerite da li vam treba dioptrija, ili da promijenite postojeću, jer je velika vjerovatnoća da vam se kapci trzaju jer im je teško da se fokusiraju.

Tumor

Ovo je veoma neuobičajen scenario, ali ponekada je to razlog. Ako vam kapak već duže vrijeme igra, a vi nikako ne možete da pronađete uzrok, ne bi bilo loše da istražite i tu opciju. Ukoliko postoji neka sumnja, dobićete uput za neuro-oftamologa koji će procijeniti situaciju.

Izvor: banjalucanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/razlozi-zbog-kojih-nam-igra-kapak/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])