Istraživanje: Nema više razlike, žene piju koliko i muškarci

Objavljeno: 25. 10. 2016 u 20:57h

Konzumacija i zloupotreba alkohola tradicionalno se više povezuje s muškarcima nego ženama, ali novo istraživanje pokazuje da je to prošlost.

Početkom 20. vijeka muškarci su pili alkohol dvostruko češće nego žene i imali četiri puta veću vjerovatnost pojave zdravstvenih problema vezanih uz alkohol.

Naučnici su, međutim, utvrdili da se razlika između polova postepeno smanjivala i gotovo i izjednačila. Na kraju 20. vijeka samo je 1,1 puta veća vjerovatnoća da će muškarci češće piti alkohol od žena i samo 1,2 puta veća vjerovatnoća da će im zbog toga patiti zdravlje.

Ta je razlika najmanja među mladim odraslim ljudima, posebno onima rođenima nakon 1990. godine.

U analizu, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open, bili su uključeni podaci o četiri miliona ljudi rođenih od 1891. do 2001. i njihove navike o konzumaciji alkohola. Alkohol je zajedno s pušenjem, onečišćenjem i visokim pritiskom jedan od vodećih uzroka bolesti u svijetu.

Godine 2010. pet odsto svih smrti u svijetu bilo je povezano s alkoholom, javlja Hina.

Studija ne nudi objašnjenje za smanjenje razlika u polovima u konzumaciji alkohola, ali pretpostavlja se da bi to moglo biti zbog promjena u tradicionalnom shvaćanju uloge polova, a na to upućuje da su razlike u konzumaciji alkohola najmanje u zemljama u kojima su muške i ženske uloge u društvu najbliže tomu da budu jednake.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/istrazivanje-nema-vise-razlike-zene-piju-koliko-i-muskarci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])