Hemioterapija donosi više štete nego koristi?

Objavljeno: 24. 10. 2016 u 15:59h

Ljekari bi trebalo dva puta da razmisle prije nego što pacijentima oboljelim od metastatskih kancera ponude tretman hemioterapije, tvrde stariji medicinski eksperti.

Tretman najvjerovatnije neće djelovati, može da pruži lažnu nadu i samim tim donese više štete nego koristi.

Trenutno je na hiljade pacijenata podvrgnuto takozvanoj palijativnoj hemioterapiji koja treba da im ublaži simptome bolesti u finalnim mjesecima života.

Lijekovi mogu da ublaže bolove, možda čak i malo da im produže život, ali smjernice Akademije medicinskih kraljevskih fakulteta tvrde da tretmani mogu samo da imaju minimalne koristi.

Umjesto toga, ova organizacija želi da doktori obave veoma ozbiljan razgovor sa pacijentima o neprijatnim neželjenim dejstvima hemioterapije i činjenici da najvjerovatnije neće djelovati.

Smjernice – namjenjene doktorima i pacijentima – tvrde da je hemioterapija sama po sebi toksična. Zato njeno primjenjivanje kako bi se postigli nešto bolji zdravstveni rezultati može da donese više štete nego koristi.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/hemioterapija-donosi-vise-stete-nego-koristi/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot