Kako ojačati 3 najslabije tačke na vašem tijelu

Objavljeno: 20. 10. 2016 u 14:24h

S godinama pojedini dijelovi našeg tijela nisu toliko funkcionalni kao prije i skloni su povredama i “propadanju“. Ljekar sportske medicine Džordan Mecl navodi efektivne načine kojim možete ojačati slabe tačke na tijelu, poput zglobova i tetiva.

Džordan Mecl radi u bolnici Specijalne hirurgije u Njujorku u autor je knjige “Vježba kao lijek“. Ona ističe da je naše tijelo kao dug kinetički lanac – svaki zglob i mišić utiču na to kako će se ostali dijelovi kretati.

Ovo su tri ranjiva mjesta:

Koljena

“Hrskavica u koljenu prirodno propada, ali možete ojačati koljeno tako što ćete raditi na vašim kvadricepsima i zadnjoj loži butine.“

Vježbe: Čučnjevi i iskorak (3 seta po 10, tri puta nedjeljno).

Ahilova tetiva

“Vremenom čelije tetiva gube svoju elastičnost. U Ahilovoj tetivi, koja povezuje mišiće na nogama sa petom, ovo može da znači manje fliksibilnosti i više bolova – ali, radom na vašim nožnim mišićima smanjićete silu na hrskavicama.“

Vježba: Podizanje na prste (3 seta po 15 puta dnevno)

Ramena

“Starenje hrskavica može da prouzrokuje probleme u ramenu, posebno kada vam, nedostaje snaga u gornjem dijelu tijela. Koncentrišite se na mišiće sa prednje i zadnje strane ramena.“

Vježbe: Modifikovani sklekovi (na kolenima) i dizanje tegova od 2,5 kg u sjedećem položaju (3 seta po 10, tri puta nedjeljno).

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/kako-ojacati-3-najslabije-tacke-na-vasem-tijelu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])