Koliko je unos magnezijuma važan za naš organizam?

Objavljeno: 19. 10. 2016 u 16:41h

Mediji nas često upozoravaju koliko je značajno da svakodnvno unosimo vitamine i minerale u naš organizam. Oni su nam, poručuju stručnjaci, posebno potrebni u aktuelnom, jesenjem periodu, kada je naš organizam imunološki osjetljiviji. Zbog toga smo istraživali zašto je našem organizmu potreban magnezijum.

“Za probavu je definitivno dobar, kao jedan jon koji nam je neophodan u organizmu. Znači, svi ti joni i vitamini, ukoliko se malo izgube, nama dolazi do nekog nedostatka”, rekla je dr Vesna Kević, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka i dodala da je odličan za koncentraciju, protiv nervoze, te da opušta grčeve u mišićima i pospješuje probavu.

U ljudskom tijelu se normalno nalazi oko 25 grama magnezijuma. Oko 60 odsto ovog važnog minerala nalazi se u kostima, dok je ostatak u okviru ćelijskih struktura. Neophodan je mineral jer je podrška u proizvodnji energije, kao i u održavanju zdravlja ćelija.  Kardiolozi ga često preporučuju u okviru redovne terapije, jer je neophodan mišićima i nervima zbog toga što reguliše prenos nadražaja do mišića spriječavajuči trzaje i drhtanje što je važno za ujednačeni rad srca.

Dobrobiti magnezijuma su:

  • reguliše krvni pritisak
  • spriječava osteoporozu
  • štiti od srčanih oboljenja
  • ublažava simptome dijabetesa
  • smanjuje depresiju i anksioznost
  • liječi nesanicu
  • jača kosti
  • učestvuje u stvaranju proteina
  • pomaže u mršavljenju
  • podstiče cirkulaciju
  • ublažava astmu

Magnezijum je posebno važan za sportiste, s obzirom da njihove redovne dnevne aktivnosti uključuje trening snage i razvoj mišića.

“Kod rada mišića dolazi do stvaranja mliječne kiseline koja izaziva upalu mišića. Ta upala mišića može biti slabija  i jača. Sve zavisi od rada, odnosno od doziranja rada. Kad počinjemo sa samim treninzima, treninzi moraju biti lagani, pa postepeno težiti jačim treninzima. Magnezijum se pije uglavnom poslije treniga, jer on služi za razbijanje te mliječne kiseline i služi za oporavak mišića”, kazao je Boris Šalić, fitnes trener iz “Blue line” Banjaluka.

Magnezijum se nalazi u integralnim žitaricama, odnosno u integralnom zrnu pšenice, raži, ječma, kukuruza, u orašastim plodovima kao što su bademi, lješnjaci, orasi i kikiriki, kao i u zelenom povrću: kelju, špinatu, brokoliju, ali i u čokoladi i proizvodima od kakaa.

“Za jednu osobu kojoj je potrebno nekih 2 000 kalorija dnevno, gledano na energetske potrebe, oko 400 miligrama magnezijuma joj je potrebno”, objasnila je prim. dr Ljiljana Stanivuk, subspecijalista za pravilnu ishranu iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Ali, treba imati na umu da sve to zavisi i od toga koje su energetske potrebe samog organizma.

Osjetljivost na buku, poremećaj sna, neplodnost, česte migrene, problemi sa varenjem, depresija, nagle promjene tjelesne temperature – sve su to simptomi koji nam ukazuju na nedostatk magnezijuma u organizmu.

Manjak ovog minerala je čest uzrok bolnog grča mišića nogu koji nas noću budi iz najdubljeg sna. Namirnice sa mnogo šećera, masti, bijelog brašna, kao i gotova jela sadrže malo magnezijuma, dok kafa, gazirani sokovi i alkohol spriječavaju njegovu apsorpciju u tankom crijevu.

Hormoni stresa, adrenalin i noradrenalin, podstiču izbacivanje magnezijuma iz organizma, pa vodite računa o dovoljnom unosu ovog minerala u vaše tijelo.

Izvor: banjalucanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/koliko-je-unos-magnezijuma-vazan-za-nas-organizam/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])