Pet prvih znakova oštećenja bubrega!

Objavljeno: 17. 10. 2016 u 20:31h

Bubrezi su vitalni organi koji obavljaju veoma važne funkcije u tijelu. Ali, znate li šta će se dogoditi vašem tijelu ako bubrezi ne filtriraju toksine i otpadne materije iz krvi?

Sljedećih pet simptoma su najraniji znakovi oštećenja bubrega:

Bol u donjem dijelu leđa

Ovo se smatra jednim od najčešćih simptoma bolesti bubrega. Može se pojaviti samo na jednoj strani. Obično je prisutan kad osoba spava samo na jednoj strani, a to je strana bolesnog bubrega. Gravitacija, takođe, ima svoj udio u tome. Gotovo uvijek, u roku od nekoliko dana, bol postaje bilateralna, odnosno prebacuje se na drugu stranu. Bol se može pojaviti u jutarnjim satima ili nakon buđenja tokom noći. Može se pojaviti na jednoj ili obje strane donjeg dijela leđa, a možete osjetiti i poteškoće u mokrenju. Ovo je najstariji znak oštećenja bubrega i ako se dijagonstikuje na vrijeme, može se uspješno liječiti.

Osip, suvoća, svrab

Ovo je takođe standardni simptom da nešto nije u redu sa bubrezima. Ako vas koža često svrbi bez nekog očiglednog razloga, postoji velika šansa da su vaši bubrezi oštećeni.

Promjene u mokraćnoj funkciji

Bubrezi su takođe odgovorni za izlučivanje mokraće, zbog čega se vaši mokraćni obrasci mogu mijenjati kada su u nedostatku. Ova promjena može da uključuje:

– Pjenušava mokraća

– Noćno mokrenje

– Krv u urinu

– Osjećaj pritiska ili poteškoća sa mokrenjem

– Češće ili obilnije mokrenje nego inače, blijeda mokraća

– Rjeđe ili mokrenje u manjoj količini nego inače, taman urin

Budite svjesni da su početne promjene u mokraćnoj funkciji samo blagi znakovi problema sa bubrezima, dok je promjena boje urina znak težeg stanja.

Otoci na različitim dijelovima tijela

Kao što smo već spomenuli, bubrezi su odgovorni za izbacivanje toksina i viška tečnosti iz tijela. Njihovo oštećenje direktno utiče na dodatno nakupljanje tečnosti, koje se ogleda u oticanju lica, ruku, nogu, zglobova, stopala. To pokazuje da je oštećenje bubrega mnogo teže i da treba reagovati odmah.

Umor i slabost

Hormon eritropoetin, koji proizvode bubrezi, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, koje imaju ulogu u prenošenju kiseonika u ćelije. Oštećenje bubrega smanjuje izlučivanje ovog hormona, što dovodi do smanjivanja broja crvenih krvnih zrnaca, a time i do anemije.

Uzroci oštećenja bubrega

Teški metal kadmijum, pronađen u životnoj okolini usljed sagorijevanja nafte i ugljena, kao i spaljivanje komunalnog otpada, jedan je od glavnih uzroka bolesti bubrega. Fosfatna đubriva koja zagađuju naše snabdijevanje hranom su drugi izvor kadmijuma. Osim toga, pušači direktno uvlače kadmijum u svoja pluća, pa imaju dvostruko veću količinu kadmijuma u sebi u odnosu na nepušače.

Kako poboljšati funkciju bubrega?

– Funkcija bubrega efektno može biti poboljšana kroz ishranu i bolji način života.

– Prva stvar koju možete da učinite jeste da ne pušite i izbjegavate okolinu i proizvode sa visokim sadržajem kadmijuma.

– Redovno vježbanje, hidratacija, upotreba nezaslađenog soka od brusnice na dnevnoj bazi, može značajno da poboljša zdravlje bubrega.

– Posljednje, ali ne i manje važno, tu je i podrška iz prirode, u vidu kukuruzne svile, smrekinih bobica, lišća uve, korena čička…

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pet-prvih-znakova-ostecenja-bubrega/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])