Pet razloga zbog kojih trebate jesti ovu “jesenju” namirnicu

Objavljeno: 11. 10. 2016 u 17:03h

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo iz porodice bukovki kojeg karakteriše crvenkasto-smeđi plod. Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom dijelu Evrope i na Sredozemlju, kod nas se najčešće jede na jesen, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.

Zbog ovih razloga, još više ćete zavoljeti kesten…

Namirnica koja zasićuje

Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrijednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrijednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina bjelančevina i ugljenih hidrata u plodu.

Namirnica koja je pogodna za pripremu laganih jela

Više od četrdeset odsto kestena čini škrob zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa i drugih slatkih i slanih jela.

Namirnica koja podstiče rad crijeva

Kesteni su odlični izvori vlakana koji smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad crijeva, odnosno pospješuju bolju i redovnu stolicu.

Namirnica koja čuva bubrege i srce

Kesten je bogat kalijem i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, mangana, kalcijuma, hlora, gvožđa i magnezijuma.

Namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nerava i osnažuje imunitet tijela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom voću.

Savjet plus:

Na šta trebate paziti kad kupujete kestene?

Kada kupujete svježe kestene odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske.

Kada ih primite u ruku težina treba da odgovara njihovoj veličini. Izbjegavajte kestene koje imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pet-razloga-zbog-kojih-trebate-jesti-ovu-jesenju-namirnicu/||claudebot