Evo šta se desi ako se ne tuširate dva dana

Objavljeno: 10. 10. 2016 u 15:51h

“Kako su naše babe/prababe/pećinski ljudi” nije nikakav argument. U doba mračnog srednjeg vijeka, kupanje se doživljavalo kao nešto perverzno, a ne kao nešto što, ako ne zbog sebe, radite da vas drugi ljudi ne bi izbjegavali. Ozbiljna stigma, za tako banalnu stvar kakva je održavanje lične higijene.

Na svu sreću, od tada smo napredovali, pa je redovno tuširanje stvar dnevne rutine za većinu ljudi.

Ali, većini nas se desi da se neki put ne istuširamo u toku dana, naročito kad su neke vanredne okolnosti. A i “malo štroke nikome nije naškodilo” zar ne?

Pa… ako se dan, dva ne istuširate, neće vam se desiti ništa naročito strašno, osim što rizikujete da budete izopšteni iz zajednice.

Na našoj koži živi oko 1.000 vrsta bakterija i oko 40 vrsta gljivica. (Da, grozno zvuči kad se pročita.) Ali, to su sve “dobri” sojevi koji održavaju prirodnu ravnotežu našeg organizma, pomažući mu, između ostalog da ostane zdrav. Ali, tim dobrim bakterijama i gljivicama potrebna je podrška u vidu tople vode i sapuna.

Jer, čak i ako se u toku dana uopšte ne oznojite, bićete u kontaktu sa hiljadama klica, pa ako recimo protrljate oči ili nos prljavim rukama, možete i da se razbolite, grip, konjuktivitis… birajte.

Osim toga, pošto je naša priroda “slana” (znoj jeste prirodna pojava) i “masnjikava” (jer koža luči masnoću), ako se ne kupate redovno, rizikujete i ozbiljnu iritaciju kože.

Ali, ima tu i još jedan problem. Te bakterije koje žive na našoj koži hrane se proteinima i masnim aminokiselinama koje dobijaju iz našeg tijela, a usput proizvode gasove. A ti gasovi krivac su za oko 30 različitih tipova neprijatnih mirisa. Eto, upozorili smo vas.

Ok, od smrada još niko nije umro, ali… mnogi su ostali usamljeni.

Izvor: Uno radio

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/evo-sta-se-desi-ako-se-ne-tusirate-dva-dana/||claudebot