Test od 60 sekundi koji će pokazati da li ste zdravi

Objavljeno: 7. 10. 2016 u 15:56h

Potrebno je jako malo vremena da ustanovite kakvo vam je zdravlje. Uz pomoć ovih šest kratkih testova možete na uočiti poruke koje vam šalje vaše tijelo i na vrijeme se konsultovati sa ljekarom kako biste uklonili eventualni zdravstveni problem.

Beonjače

Stanite ispred ogledala i dobro pogledajte svoje oči. Ako su beonjače odjednom poprimile žućkastu boju, moguće je da ste proveli previše vremena na suncu bez zaštitnih naočara. Ako se žutilo ne povuče, posjetite ljekara kako biste isključili mogućnost problema s jetrom.

Crvene oči mogu biti simptom mnogih drugih problema, od alergija do infekcija. Potrebno je razlikovati kratkotrajno crvenilo koje se pojavi na primjer, prilikom iritacije zbog ispale trepavice ili zbog višesatnog boravka ispred kompjutera, i dugotrajno crvenilo koje ne prestaje danima. Ono može da bude simptom alergije ili infekcije i u tom slučaju se obratite svom ljekaru.

Izdržljivost

Nedostatak fizičke aktivnosti šteti našem tijelu i dugoročno može biti povod raznim hroničnim bolestima. Svoju snagu i izdržljivost možete testirati na jednostavan način. Stepenicama se popnite na drugi sprat zgrade ili kuće. Ako ste se jako zadihali, oznojili i izgubili dah, to znači da imate jako slabu kondiciju, a možda i problema s hormonima štitne žlijezde stoga ih provjerite.

Struk

Poznato je da debljina na specifičnim dijelovima tijela može biti opasna. Tako ljudi koji višak kilograma imaju na stomaku, a ne na stražnjici, bedrima ili drugim dijelovima, imaju veće šanse za razvoj bolesti srca, dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

Koža

Suva koža (pogotovo nakon tuširanja) neugodan je problem, ali i upozorenje da vašem tijelu nešto fali. Testirajte kožu tako što ćete je ogrepsti noktom na području podlaktice. Ako vam pod vam pod noktom završe ostaci kože ili jako vidljiv trag grebanja, to znači da vašoj koži treba dobra hidratacija spolja, ali i iznutra.

Konzumirajte minimum litar i po vode dnevno kako biste očistili svoje tijelo i kožu. Dugotrajna crvenila ili osipi mogu biti znak alergija ili infekcija i zbog toga bi trebalo da se obratite ljekaru.

Mladeži

Obavezno pratite stanje svojih mladeža, pogotovo onih većih i izraženijih. Za skeniranje cijelog tijela ne treba vam puno vremena stoga stanite pred ogledalo i bacite pogled na njih. Promjene na madežima, crvenila, svrab, krvarenje i nagli rast često su sasvim benigne promjene koje završavaju samo uklanjanjem madeža, ali mogu biti upozorenje za ozbiljnije probleme stoga se konsultujte sa dermatologom ako ih primjetite.

Mokraća i stolica

Kada izvršite malu i veliku nuždu, ne sramite se pogledati u WC jer tako možete puno saznati o svom zdravlju. Zdrava mokraća je bistra i svijetlo žute boje. Tamna i mutna mokraća prije svega je znak da ne pijete dovoljno tečnosti. Ako u mokraći primjetite krv, to je uglavnom znak urinarne infekcije ili upale bubrega. U tom slučaju odmah posjetite doktora.

Ako jedete hranu bogatu gvožđem (cvekla, špinat, borovnice, kupine), vaša stolica može biti tamnije boje. Međutim, ako niste konzumirali takvu hranu, a primijetili ste da vam je stolica jako tamna ili čak crna, obavezno se obratite ljekaru.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/test-od-60-sekundi-koji-ce-pokazati-da-li-ste-zdravi/||claudebot