Faktori koji otkrivaju da li ste spremni za dijete

Objavljeno: 1. 10. 2016 u 11:52h

Kaže se da ne postoji pravo vrijeme za djecu i da je to individualna stvar uslovljena raznim faktorima, ali uz pomoć sljedećih faktora možete ustanoviti da li je vaša životna situacija najpovoljnija za dolazak prinove.

Kada bismo mogli da izaberemo trenutak za dolazak sopstvenog djeteta na svijet, sigurno bismo poželjeli da baš sve u našem životu tada bude savršeno. Naravno, to je za većinu parova nemoguće jer život uvijek sa sobom donosi nepredviđene situacije.

Međutim, to ne znači da ne možete da planirate prinovu. Stručnjaci kažu kako cilj ne mora biti savršen trenutak, nego onaj najpovoljniji za vas i vašeg partnera.

Prilikom planiranja morate obratiti pažnju na sljedećih 7 faktora:

1. Plodnost

Uzmite u obzir svoje trenutno zdravstveno stanje, sve potencijalne zdravstvene probleme, pogotovo one koji mogu uticati na vaš reproduktivni sistem tj. plodnost. Ako vaš medicinski karton već upućuje na to da biste mogli da imate probleme sa začećem, posjetite svog ginekologa i s njim razgovarajte o trudnoći koju planirate.

2. Karijera

Možete li sebi u ovom trenutku priuštiti izostanak s posla i porodiljsko bolovanje? Ako ne možete, a svejedno biste željeli dijete, postoji li mogućnost da posao obavljate od kuće?

3. Finansije

Jeste li finansijski spremni za sve troškove koje novi član porodice donosi sa sobom?

4. Emocionalno zdravlje

Jeste li emotivno i psihički spremni za dijete? Dijete je velika odgovornost s kojom se mnogi teško nose. Ako imate sumnje i ne osjećate uzbuđenje prilikom same pomisli o roditeljstvu, preispitajte svoju spremnost.

5. Motivacija

Sanjate li već dugo o djetetu ili mislite da ga morate roditi zato što vam svi govore da je ‘krajnje vrijeme za bebu’? Je li vaša želja zaista vaša ili plod stalnih nagovora porodice ili partnera?

6. Odnos s partnerom

Jeste li zadovoljni sa svojom vezom i srećni? Mislite li da će vaš partner biti dobar roditelj ili sumnjate u njegovu predanost djetetu? Da li je vaša veza dovoljno jaka i spremna za ovu veliku doživotnu avanturu?

7. Zajednička želja za djetetom

Želite li oboje dijete? Slažete li se oko toga kada biste željeli da ga imate ili je to čest predmet vaših rasprava i svađa?

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/faktori-koji-otkrivaju-da-li-ste-spremni-za-dijete/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])