Jedna jabuka na dan smanjuje rizik od kancera

Objavljeno: 29. 9. 2016 u 16:06h

Naučnici sa Univerziteta u Peruđu u Italiji su otkrili da jedna javuka dnevno može da smanji rizik od pojave pet vrsta kancera. Stručnjaci su proučili 40 studija čiji su rezultati pokazivali da su jabuke skoro prepolovile rizik od raka pluća, crijeva, usta, probavnog trakta i dojke, prenosi Daily Mail.

Istraživači su sproveli najnoviju studiju kako bi otkrili da li jabuka, kao voće koje se najviše konzumira širom svijeta, zaista igra značajnu ulogu u prevenciji od tumora.

Rezultati, objavljeni u žurnalu “Ishrana javnog zdravlja”, pokazali su da su oni koji često konzumiraju ovo voće manje izloženi riziku od pojave kancera,od onih koji ne konzumiraju.

“Zbog određene hemijske kompozicije i uključenih potencijalnih molekularnih mehanizama, neke vrste voća i povrća su direktno povezane sa rizikom od pojave kancera. Naš cilj je bila jabuka zato što je voće koje se najviše konzumira u Evropskim zemljama i zato što je bogat izvor fitohemikalija”, kažu istraživači.

Smatra se da ova prirodna biljne materija ima snažna antikancerogena svojstva. Istraživači navode da je najveći dokaz u slučaju raka pluća, gdje su mnoge studije pokazale da jabuka ima zaštitni efekat.

Kada je riječ o drugim vrstama kancera, kao što je kancer organa za varenje – želuca ili jednjaka, pojedine studije su pokazale da jabuka smanjuje i kod ovih vrsta, što je navelo istraživače da zaključe da su jabuke jedne od najmoćnijih dijetalnih oružja protiv smrtonosnih tumora.

Dalja istaživanja bi trebalo da pokažu uticaj jabuke na ostale anatomske lokacije.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/jedna-jabuka-na-dan-smanjuje-rizik-od-kancera/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot