Jutarnja mučnina zaista može da otkrije pol bebe

Objavljeno: 27. 9. 2016 u 19:12h

Naši stari su imali brojne metode za predviđanje da li će jedna trudnica roditi muško ili žensko dijete. Jedan od njih, vezan je za jutarnje mučnine.

Kako se tvrdi, buduće majke koje često osjećaju muku, povraćaju i muče se u prvim mjesecima trudnoće, rodiće djevojčicu. Ispostavilo se da su ove bapske priče zapravo istina.

Mnoge buduće mame tokom trudnoće imaju jutarnju mučninu, dok mali broj njih ima ekstremne jutarnje mučnine (trudnička hiperemeza) uz redovno povraćanje koje nerjetko dovodi do dehidracije, naglog mršavljenja uslijed gubitka apetita.

Profesica Lena Edlund sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku kaže da se u 56 odsto slučajeva kada trudnice imaju ekstremne jutarnje mučnine, rađaju djevojčice. U jednoj trećini slučajeva događa se da se ekstremni oblik jutarnje mučnine završi spontanim pobačajem. Istraživači objašnjavaju da djevojčice u stomaku imaju veće šanse od dječaka da prežive trudničku hiperemezu.

“Ne znamo kog pola su bila ta nerođena djeca. Ali ako ih je većina bila muških, to bi moglo da ide u prilog staroj evolutivnoj teoriji. Prvi put iznijeta 1973. godine, Trivers-Villard hipoteza sugeriše da kada su vremena dobra, najbolje je imati sina; ali u teškim vremenima, ćerka je najsigurniji ulog”, kaže profesorica Edlund.

Rezon iza ove teorije je da kod mnogih vrsta snažni mužjaci pokušavaju da monopolizuju ženke, dok slabiji mužjaci praktički nemaju šanse za prenos njihovih gena na sljedeću generaciju. Ako je majka lošeg zdravlja ili nema dovoljno hrane – ili je možda njen socioekonomski status nizak – njen novorođeni sin možda neće uspjeti da pronađe partnerku i prenijeti gene na sljedeću generaciju.

Po svemu sudeći, stres igra veliku ulogu na pol novorođenih. Brojne studije su pokazale da su traumatični događaji, poput ubistva predsjednika Džona F. Kenedija, napada 9. 11. i problema u Severnoj Irskoj, povezani s manjim procentom broja dječaka rođenih na lokalnom nivou u idućim mjesecima.

Ali, mehanizam kako stres utiče na odnos polova je ostao neobjašnjen. Edlund misli ekstremna jutarnja mučnina mogla biti odgovorna.

“Povraćanje je poput prisilnog posta, snižava nivo šećera u krvi. Pokazalo se da post i dijeta utiču na odnos novorođenih dječaka i djevojčica pa se ta veza čini vjerovatnom”, kaže ona.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/jutarnja-mucnina-zaista-moze-da-otkrije-pol-bebe/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot