Pušenje: Tragovi na genima ostaju 30 godina nakon prestanka

Objavljeno: 23. 9. 2016 u 10:28h

Rezultati nedavnog istraživanja ukazuju na to da bi DNK metilacija – proces putem kojeg ćelije kontrolišu genetsku aktivnost –mogla da bude važan znak koji ukazuje na postojanje pušačke istorije kod pacijenata.

Otkriće mjesta DNK metilacije moglo bi da doprinese stvaranju novih tretmana koji bi djelovali na te oblasti.

Naučnici već znaju da kod nekadašnjih pušača postoje šanse za nastanak srčanih bolesti i pojedinih tipova kancera, čak i nekoliko decenija nakon prestanka konzumiranja duvana. Međutim, ovi molekularni mehanizmi još nisu sasvim jasni.

Naučnici sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard analizirali su mjesta DNK metilacije u okviru ljudskog genoma koristeći uzorke krvi sakupljenje od gotovo 16.000 učesnika u istraživanju – bivših pušača i ljudi koji nikada nisu pušili.

Rezultati do kojih su došli pokazali su da su se kod bivših pušača ova mjesta vraćala na stanje karakteristično za ljude koji pet godina nisu zapalili cigaretu nakon prestanka pušenja. Međutim, pojedina mjesta metilacije bila su prisutna čak i nakon 30 godina.

Statistički najvažnija mjesta bila su vezana za bolesti koje se dovode u vezu sa pušenjem, poput kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka.
TAGOVI

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pusenje-tragovi-na-genima-ostaju-30-godina-nakon-prestanka/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot