Otrovni dijelovi namirnica koje ne smijete da jedete

Objavljeno: 20. 9. 2016 u 10:26h

Јesti povrće od korijena do vrha je odličan način da se smanji otpad. Međutim, treba znati da neke namirnice nije poželjno konzumirati na takav način.

Krompirovi izdanci

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi ove biljke nisu jestivi. Toksična materija solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira zbog čega ove dijelove uvijek treba odstraniti prije termičke obrade krompira.

Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su da jedu ovu namirnicu tek u 18. vijeku. Јedan od razloga skriva se u lišću koji sadrži toksične materije solanin i tomatin koji mogu da izazovu probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće paradajza može da ima fatalne posljedice na pojedinca.

Koštice jabuke

Koštice jabuke sadrže male količine amigdalina koji se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Јak omotač koštica jabuka sprečava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je izuzetno važno ne gristi koštice jabuke prije gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, ali ako ste u dilemi, uvijek je bolje ispljuniti ove dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar ukus.

Lišće i cvijeće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće ovog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa ih nikad ne treba jesti.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/otrovni-dijelovi-namirnica-koje-ne-smijete-da-jedete/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot