Otrkivena ćelija koja utiče na širenje raka dojke?

Objavljeno: 16. 9. 2016 u 15:42h

Naučnici sa Instituta za istraživanje kancera u Londonu možda su došli do otkrića koje može pomoći u sprečavanju širenja raka dojke.

Britanski naučnici su možda otkrili na koji način rak dojke dospjeva u krovotok i širi se na pluća, jetru i ostale vitalne organe. Rak dojke uglavnom nije smrtonosan, ali često dovodi do smrtonosnih metastaza.

Istraživači su, testiranjem ćelija i miševa, identifikovali koji je to ključan faktor koji utiče na širenje ovog kancera. Molekul endosialin je taj koji pomaže istiskivanju kancera u krvne sudove. On se proizvodi na površini pericita, ćelija koje se obavijaju oko krvnih sudova.

“Vjerujemo da je endosialin, odnosno njegova količina u organizmu, dobar pokazatelj toga da li će rak na dojci metastazirati”, kaže profesor Kler Isak, jedan od predvodnika istraživanja na Institutu za istraživanje kancera u Londonu.

“Takođe, otkriće ukazuje na to da bi bilo moguće i blokirati širenje kancera uticajem novih lekova na ovaj molekul. To je nešto što planiramo da dublje istražimo.”

U budućnosti, ženama sa visokim nivoom endosialina davaće se intenzivnija terapija, u pokušaju sprečavanja bolesti. U narednim studijama istraživači će ispitivati zašto neke žene stvaraju više endosialina od drugih.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/otrkivena-celija-koja-utice-na-sirenje-raka-dojke/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot