Ove dvije namirnice zajedno mogu da suzbiju rak

Objavljeno: 15. 9. 2016 u 10:01h

Naučnici su dokazali da je, kada se ova dva jedinjenja kombinuju, rizik za razvijanje tumora najniži.

Prema naučnicima “Američkog društva hemičara”, jedinjenja kapsaicin iz ljutih papričica i 6-gingerol iz đumbira, smanjuju rizik od raka pluća kada se zajedno koriste!

Istraživači već neko vrijeme znaju da đumbir i čili paprika sadrže puno zdravih materija, uključujući brojne antioksidanse, ali novi dokazi ukazuju da kada jedemo te namirnice zajedno, mogu da pomognu u prevenciji raka.

Naučnici vjeruju da ljute paprike u kombinaciji sa đumbirom mogu da pomognu u borbi protiv ove smrtonosne bolesti. Prethodne studije su tvrdile da kapsaicin, koji daje ljuti ukus, može da izazove rak. Ali, nova otkrića ukazuju da jedinjenje oporog ukusa iz đumbira, 6-ginergol, može da djeluje protiv potencijalno štetnih uticaja kapsaicina.

h1

Dva ključna jedinjenja, kapsaicin i 6-gingerol, vežu se za isti receptor na ćelijama, isti onaj koji je povezan sa rastom tumora.

Tokom nekoliko nedelja, istraživači su hranili miševe koji su bili skloniji raku pluća sa ili samo sa kapsaicinom ili samo sa 6-gingerolom, ili kombinacijom ova dva jedinjenja.

Zaključili su da će miševi hranjeni samo kapsaicinom vrlo vjerovatno razviti tumore pluća. Sa druge strane, samo polovina miševa koji su bili hranjeni 6-gingerolom su razvili bolest.

Još niži procenat od samo 20 odsto miševa kojima su dali kapsaicin i 6-gingerol, razvili su rak pluća.

Buduće studije će se usredsrediti na to kako tačno jedinjenja djeluju da bi se smanjio rizik od raka.

h2

Čili i đumbir su naširoko korišćeni začini, naročito u azijskoj kuhinji, a naučnici su dugo proučavali njihove potencijalne zdravstvene prednosti. Ipak, neka prošla istraživanja ukazuju na negativne zdravstvene efekte ovih začina.

Naime, naučnici su otkrili da ljudi koji su zavisni od začinjene hrane i čija je ishrana bogata kapsaicinom mogu da imaju veći rizik od raka želuca, pa treba paziti da se ne pretjeruje sa ovim začinima.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ove-dvije-namirnice-zajedno-mogu-da-suzbiju-rak/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot