Evo zašto je toliko teško ostaviti cigarete

Objavljeno: 14. 9. 2016 u 14:49h

Ako vjerujete u “moć nikotina”, vaša zavisnost je snažnija.

Znate da nije zdravo, znate da bi bilo pametno da prestanete, pa ipak, nikako da ostavite cigarete? Evo o čemu se radi.

Sa prvim dimom cigarete, nikotin izaziva pravi dopaminski “udar”, a ova hemijska reakcija zapravo je ključ zavisnosti od cigareta. Ali, naučnici sa Univerziteta Teksasa sproveli su istraživanje koje je pokazalo da je nešto drugo još značajnije – očekivanje pušača da nikotinski udar izazove takvu reakciju, prenosi “Dejli mejl”.

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da ako osoba vjeruje da puši cigaretu bez nikotina, taj dopaminski udar izostaje, čak i ako je u pitanju cigareta koja zapravo sadrži nikotin.

Ispostavilo se da za zadovoljenje žudnje za nikotinom nije dovoljno samo zapaliti cigaretu koja ga sadrži, već osoba mora i da VJERUJE da će unijeti nikotin.

“Ovi rezultati pokazali su da da bi nikotin djelovao na ispitanika, on mora da vjeruje da je nikotin tu”, kaže dr Ksjaosi Gu koji je vodio istraživanje u kojem su učestvovala 24 okorjela pušača.

Tokom četiri dana, ispitanici su dva puta dobijali cigarete koje sadrže nikotin, a dva puta placebo. Kad su pušili cigarete sa nikotinom, jednom im je rečeno da ga one sadrže, a jednom da ga ne sadrže, a ista procedura ponovljena je i tokom dva dana kada im je davan placebo.

Tokom eksperimenta, vršena su snimanja moždane aktivnosti funkcionalnom magnetnom rezonancom, da bi se utvrdilo da li se aktiviraju centri za zadovoljstvo.

“Očekivali smo da konzumacija nikotina izazove zadovoljenje centara u mozgu, ali to nije ono što smo otkrili”, izjavio je dr Rid Montag, koautor studije. Snimci moždane aktivnosti pokazali su da je za zadovoljenje centara u mozgu važno da ispitanici vjeruju da konzumiraju nikotin.

Ispostavilo se da se centri za zadovoljstvo aktiviraju ako ispitanici puše cigarete koje ne sadrže nikotin, ali im je rečeno da ga sadrže, ali i da se ne aktiviraju čak i ako puše prave cigarete ali im je za njih rečeno da ne sadrže nikotin.

Naučnici se nadaju da bi ovo saznanje moglo da doprinese razvoju novih terapija protiv pušenja.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/evo-zasto-je-toliko-tesko-ostaviti-cigarete/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot