Simptomi koji ukazuju na poremećaj rada štitne žlijezde

Objavljeno: 13. 9. 2016 u 10:20h

Jutarnjim mjerenjem temperature možete sami provjeriti da li vaša štitna žlijezda funkcioniše kako treba.

Potrebno je temperaturu mjeriti nekoliko dana zaredom i upisivati podatke. Ukoliko se vaša jutarnja temperatura kreće između 36,5 i 36,8 stepeni, vaša štitna žlijezda radi normalno.

Ako je vaša temperatura niža od 36,5 stepeni, onda se radi o smanjenoj funkciji štitne žlijezde, piše B92. Simptomi smanjene funkcije ili hipotireoidizma gubitak su energije, umor, gubitak kose, suva koža, glavobolja, hronične infekcije, loša koncentracija…

Ako je temperatura viša od 36,8, radi se o ubrzanom radu ili hipertireoidizmu. Simptomi hipertireoidizma su nervoza, gubljenje težine, topla, vlažna koža, ubrzan rad srca.

Da bi test bio što tačniji potrebno je ponoviti ga najmanje tri dana zaredom. Ako utvrdite da je temperatura vašeg tijela izvan opsega normalnih vrijednosti, obratite se ljekaru.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/simptomi-koji-ukazuju-na-poremecaj-rada-stitne-zlijezde/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])