Koristite li mirisne maramice? Kada ovo pročitate više vam neće pasti na pamet!

Objavljeno: 30. 8. 2016 u 19:40h

Puno komercijalnih suhih mirisnih maramica puni različitih vrsta otrovnih hemikalija, kao što su benzil alkohol, benzil acetat, linalool i kloroform. Oni nisu dobri za vas i vaše zdravlje. Osim toga oni mogu biti u dodiru s kožom i pare su otrovne kad se zagrije ili grijati.

Dr. Anne Steinemann, profesor UW obavlja jednu studiju, a istraživački tim proveo istraživanje kako bi razumjeli učinke mirisa koji se koriste u praonicu proizvoda (za suhe mirisne maramice i deterdženata). Otkriveno je da postoji više od 25 VOC koji se emitiraju iz sušionice otvore i oni imaju najviše koncentracije acetona, etanola i acetaldehida – smatra se da dvije od njih su kancerogeni.

Acetaldehid, koji je jedan od kancerogene HOS-a, ima emisije koje predstavljaju čak 3% cjelokupne emisije acetaldehida iz automobila u ovoj istraživanom području, a to je veliki propust otrovnih hemikalija.

Prema industrije generirani podacima o sigurnosti materijala (MSDS) i Agencije SAD za zaštitu okoliša (EPA) postoji popis hemikalija koje se mogu naći u omekšivač veša proizvodima. Njihove kombinacije nisu testirane.

1. Alfa-terpeniol – to je hemikalija koja je povezana s različitim poremećajima živčanog sistema, glavobolja, depresija i gubitak kontrole mišića.

2. benzil acetat – on je povezan s rakom gušterače.

3. benzil alkohol – to je hemikalija koja može poremetiti gornje disajne puteve i može izazvati poremećaje središnjeg živčanog sistema(CNS), mučnina, glavobolja, povraćanje, dramatične kapi, vrtoglavica i visoki krvni pritisak.

4. Hloroform – to je anestetik, neurotoksični i kancerogene. To je vrlo otrovano. Ako udahnete svoje pare to može dovesti do glavobolje, pospanost, gubitak svijesti, mučnina, povraćanje i / ili vrtoglavica.

5. Etanol – to je još jedan sastojak u omekšivača tkanine i to je na popisu EPA opasnog otpada. To se odnosi na bolesti središnjeg živčanog sistema.

6. Etil acetat – to može uzrokovati glavobolje i takođe se nalazi na listi opasnog otpada EPA.

7. Linalool – to je hemikalija koja može dovesti do gubitka koordinacije mišića, depresije i moždanog poremećaja.

8. pentan – to može uzrokovati mučninu, glavobolje, depresije, vrtoglavica, pospanost i umor.

Međutim, možete koristiti nešto drugo umjesto toksičnih suhih maramica? Oni se nazivaju vunene lopte. Vuna loptice su 100% prirodni i vrlo učinkovit za uklanjanje bora .

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/koristite-li-mirisne-maramice-kada-ovo-procitate-vise-vam-nece-pasti-na-pamet/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot