“Čarobni” lijek protiv raka efikasan kod 80 odsto pacijenata?

Objavljeno: 24. 8. 2016 u 13:37h

Klinička ispitivanja pokazala su da je lijek, koji ’topi’ ćelije kancera, uspješno djelovao na 80 odsto pacijenata.

Lijek je prvenstveno razvijen za oboljele od hronične limfocitne leukemije i pokazao je pozitivne rezultate kod 80 odsto ispitanika, od kojih je svaki peti, prema nalazima, bio izliječen.

Direktor Kancelarije za hematološke i onkološke proizvode na FDA Centru za evaluaciju i istraživanje lijekova, Ričard Pazdur kaže da je lijek druga šansa za oporavak pacijentima kojima nije uspjela neka druga terapija.

Ispitanici su uzimali pilulu svakoga dana, u početku od 20 mg, a poslije pet nedjelja od 400 mg.

“Ovi pacijenti sada imaju novu terapiju. Ovaj lijek inhibira protein koji održava ćelije kancera živim” – kaže Pazdur.

On dodaje da je lijek nekima od ispitanika bio posljednja šansa za oporavak.

Jedan od ispitanika, Vik Blekvud kaže da je prije ovog kliničkog ispitivanja išao na šest hemoterapija.

“Imao sam tumore na vratu koje su bile veličine loptice za golf, a ispod pazuha je bio veličine grejpfruta. Spavao sam 20 sati dnevno i prognozirali su mi još 3 nedjelje života. Otišao sam na ta ispitivanja jer nisam imao šta da izgubim. Od tada je prošlo dvije godine. To mi je spasilo život” – tvrdi Blekvud.

Venetoklaks je razvijen u Melburnu i u dosadašnjim kliničkim ispitivanjima se pokazao kao djelotvoran.

Farmaceutska kompanija AbbVie nije odgovorila na pitanje kada će lijek biti dostupan van kliničkih ispitivanja u Australiji.

Izvor: Mojkontakt

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/carobni-lijek-protiv-raka-efikasan-kod-80-odsto-pacijenata/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot