Da li će nas sjedenje zaista ubiti?

Objavljeno: 23. 8. 2016 u 15:25h

Istraživači su u posljednjih nekoliko godina otkrili da ni redovno vježbanje ne može da spriječi potencijalne negativne efekte koje sjedenje ima na naše zdravlje.

Ako najviše vremena provodite sjedeći povećavate rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.

“Bez obzira na to koliko se neko bavi fizičkom aktivnošću, često sedenje negativno utiče na vaše srce i krvne sudove”, tvrdi direktorka bihevioralnih istraživanja u Južnoj Kaliforniji Debora Jang.

Ovo istraživanje bazirano je na studijama sprovedenim prošle decenije, koje ukazuju da ako mnogo vremena provodimo sjedeći možemo ugroziti naše zdravstveno stanje.

Meta analiza iz 2015. godine, objavljena u Analima interne medicine, pokazuje da 45 minuta vježbanja dnevno neće dovoljno neutralisati negativne efekte neaktivnosti. A studija BMJ ukazuje na veze između čestog sjedenja i srčanih bolesti, dijabetesa i kancera.

JAMA kardiološka studija, u kojoj je učestvovalo više od 700.000 subjekta, pokazala je da 10 sati provedenog u sjedenju može povećati rizik od srčanih bolesti, udara i ostalih kardiovaskularnih problema, ali je povećanje rizika zabilježeno samo nakon više sati provedenih u sjedećem položaju.

Sa druge strane, istraživanja Univerziteta u Londonu su se suprotstavila ovim tvrdnjama, sumnjajući u povezanost sjedenja i povećanja rizika od smrti.

Šta je zapravo bliže istini i da li bi trebalo da budemo zabrinuti?

“Srce je mišić i, kao i svaki drugi mišić će propasti ako se ne radi na njemu. Moramo ga uvježbati, a ako provodimo cijli dan sjedeći to neće pozitivno uticati na krvne sudove, neće pumpati krv i neće cirkulisati kiseonik”, govori Džoana Kontreras, asistent profesora kardiologije u Maunt Sinaj bolnici.

Drugim riječima, samo vježbanje nije dovoljno da održi rad vitalnih organa. Sjedenje u kontinuitetu tokom cijelog dana utiče na svaki dio našeg tijela.

Kontreras savjetuje svojim pacijentima da se više kreću tokom dana, pogotovo oni koji rade posao koji zahtjeva sjedenje za stolom ili kompjuterom.

“Napravite pauzu i prošetajte. Oni koji imaju povišen krvni pritisak i dijabetes moraju da se kreću češće. Pauza od 20 do 25 minuta za šetnju je preporučljiva”, savjetuje Kontreras.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/da-li-ce-nas-sjedenje-zaista-ubiti/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])