Zbog čega voće treba jesti pola sata prije obroka

Objavljeno: 20. 8. 2016 u 12:11h

U mnogim kulturama voće se jede nakon obroka, ali taj trend je nužno promijeniti. Stručnjaci preporučuju da voće treba jesti 20 do 30 minuta prije obroka.

Glavni razlog za to je taj što plodovi sadrže šećer i zbog toga im treba više vremena da se rastvore i probave. Osim toga, ukoliko jedete voće nakon obroka, gube se hranjive materije iz voća.

U nastavku su neki od glavnih razloga zašto voće treba jesti prije obroka

Voće uvijek treba jesti 30-ak minuta prije jela. A ako želite da jedete voće nakon obroka, onda pričekajte tri sata (nakon što se hrana probavi). Ukoliko jedete voće prije jela, smanjićete i porcije obroka jer ćete se osjećati sitim.

Budući da naše tijelo ne dobija hranu tokom osam do devet sati sna, preporučuje se da uključite voće svakog jutra u svoju ishranu (prije doručka). To pomaže u povećanju nivoa energije. Konzumiranje voća je dobar način započinjanja dana.

Izbjegavajte da jedete voće kao prilog uz obrok. Isto tako, konzumiranje voća kao deserta ne daje najbolje rezultate za tijelo, naročito ako su plodovi iseckani i pomiješani sa šećerom. Nastojite da izbjegavate konzervirano, smrznuto voće ili voće koje je obrađeno.

Takvi plodovi imaju visok sadržaj šećera, konzervansa ili drugih hemijskih dodataka koji mogu biti štetni za tijelo. Oni se ne smatraju zdravim voćem.

Konzumiranje zdravih plodova svako jutro na prazan želudac (prije doručka), pomaže tijelu da apsorbuje sve potrebne i bitne elemente koji se nalaze u voću.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zbog-cega-voce-treba-jesti-pola-sata-prije-obroka/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot