Očistite zubni kamenac

Objavljeno: 19. 8. 2016 u 14:16h

Održavanje zubne higijene podrazumjeva svakodnevno detaljno čišćenje dva puta dnevno oko tri minuta.

Međutim, uprkos čišćenju, zubni kamenac lako može da postane problem jer nastaje iz više razloga:

* neadekvatna dentalna higijena
* nepravilan položaj zuba koji može uticati na kvalitet dentalne higijene
* genetika
* pljuvačka
* nezdrava ishrana

Dugotrajno nakupljanje naslaga i kamenca može dovesti do ozbiljnijih dentalnih oboljenja, poput upale zubnog mesa i na kraju, povlačenja kostiju i rasklimavanja zuba. Preporučuje se da se zubni kamenac redovno čisti – minimalno jednom godišnje kako do ovih problema ne bi došlo. Osim posjete zubaru, i kod kuće možete pokušati da odstranite zubni kamenac. Za to vam je potrebno:

– soda bikarbona
– četkica za zube
– so
– hidrogen peroksid (koji se može kupiti u apoteci)
– voda
– čaša
– interdentalna četkica
– antiseptična voda za ispiranje usta

1. korak

Pola kašike sode bikarbone pomješajte s pola kafene kafene kašičice soli u čašu od 250 ml. Četkicu nakvasite mlakom vodom pa je stavite u čašicu sode bikarbone i soli. Zube operite i ispljunite ostatak i ponavljajte to pet minuta.

2. korak

Pomješajte 250 ml hidrogen peroksida s 125 ml mlake vode i perite jedan minut, ispljunite i isperite sa 125 ml hladne vode.

3. korak

Žuti kamenac uklonite s interdentalnom četkicom. Pripazite da ne ogrebete desni ili da ih ne iziritirate.

4. korak

Isperite usta antiseptičnom vodom za ispiranje i ponavljajte to nekoliko puta godišnje.

Izvor: Rtvbn

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ocistite-zubni-kamenac/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])