Evo zašto banana za doručak nije dobra ideja

Objavljeno: 16. 8. 2016 u 14:01h

Ukoliko spadate u onu grupu ljudi koji za doručak pojedu bananu, trebalo bi da znate da ta praksa nije baš preporučljiva.

Prema mišljenju stručnjaka, banana nije dobar izbor za doručak i može u potpunosti da pokvari vašu naviku zdrave ishrane. Nutricionista doktor Derl Žofre je rekao da banane imaju dobru reputaciju zbog visokog nivoa kalijuma, vlakana i magnezijuma, ali da nisu dobar izbor za doručak.

Razlog za to je visok nivo šećera – čak 25 odsto. Zahvaljujući kombinaciji s umjerenim nivoom kiselosti, ova namirnica uzrokuje brzo povećanje nivoa šećera koji pada sredinom jutra.

“Banane će brzo povećati nivo šećera, ali ćete se uskoro osjećati gladno i umorno”, izjavio je Žofre.

Osim toga, banane nisu dobre ni za održavanje zdravlja digestivnog trakta.

“Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. na taj način će se zapušiti sistem za varenje”, dodao je nutricionista.

Ali, to ne znači treba da se odreknete banana, već samo da treba da ih kombinujete s nekom drugom namirnicom.

“Ako banane ne kombinujete sa zdravim mastima, njene korisne osobine se gube, a nivo šećera i kiseline se povećava”, istakao je doktor Žofre.

On preporučuje kombinovanje banana s namirnicama koje će neutralizovati kiselinu i usporiti iskorišćavanje šećera i tako spriječiti brzo povećanje nivoa šećera i njegov nagli pad. Mogu da se koriste puter od kikirikija, začini i bilje.

Ako jedete bananu za doručak, pojedite još nešto kako biste imali dovoljno energije do ručka.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/evo-zasto-banana-za-dorucak-nije-dobra-ideja/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])