Žuti zubi – znak za uzbunu ili ne?

Objavljeno: 15. 8. 2016 u 12:36h

Zna se da biserno bijeli zubi čine osmijeh ljepšim, ali da li oni označavaju i da su zubi zdravi? Baš naprotiv, bijela boja zuba ne znači ništa osim lijepe estetike. Mnogi ljudi se podvrgavaju raznim tretmanima izbjeljivanja zuba i koriste različite paste za zube i gelove koji pružaju efekat bjeljih zuba, ne znajući da u stvari malo žuti zubi predstavljaju prirodne i zdrave zube.

Boja zuba se vremenom, logično, mijenja što zbog hrane i pića, što zbog procesa koji se dešavaju u organizmu ali i u samim zubima. Kako starimo, struktura dentina se mijenja, kao i cirkulacija i dotok krvi do tkiva zuba pa se samim tim mijenja i boja cijelog zuba.

Dentin je zubna kost koja sačinjava najveći dio zuba i daje mu oblik. Ima skoro isti oblik kao i sam zub, dok u centru formira zubnu šupljinu. Ima sličan sastav kostima, ali ne sadrži sve krvne sudove i ćelije.

Kao što smo već napomenuli, vremenom se dentin ml,enja, što čini zube žućim nego što inače jesu. Mnoga istraživanja su čak dokazala da takvi – žući zubi imaju veću snagu, da su izdržljiviji i da su dosta zdraviji nego oni koji su baš bijeli. Bijeli zubi mogu ukazivati na postojanje visokog nivoa fluorida u organizmu ili na manjak kalcijuma, pa ako imate ovakvu situaciju (samo ako su prirodno bijeli zubi), provjerite stanje u organizmu.

Ako imate prirodno žuće zube, znajte da ne morate brinuti niti odlaziti na razne, skupe tretmane izbjeljivanja. Redovno idite kod zubara i provjeravajte stanje vaših zuba. Ipak su zubi jedan od najbitnijih dijelova čovjekovog tijela i organizma.

Izvor: Ljepotaizdravlje

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zuti-zubi-znak-za-uzbunu-ili-ne/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])