Brusnica: Prirodna pomoć za infekcije mokraćnog sistema

Objavljeno: 14. 8. 2016 u 10:46h

Male crvene bobice u medicini se koriste već stotinama godina. Osim što se propisuju za infekcije mokraćnog sistema, brusnice se koriste i u liječenju problema sa krvi, jetrom, probavnih tegoba te poboljšanja apetita.

Određeni sastojci koji se nalaze u brusnicama takođe pomažu u sprječavanju propadanja zuba jer ne dopuštaju bakterijama da se uhvate za zube i time sprječavaju stvaranje kamenca.

Brusnice sadrže i fitokemikalije od kojih su neke tanini i antioksidans antocijanin, dok ulje brusnice sadrži omega-3 masne kiseline. Takođe su bogat izvor vitamina C. Čisti sok od brusnice je vrlo kiseo i jak pa može nagristi zubnu caklinu.

To je još jedan razlog zašto se pića od brusnice obično razrjeđuju.

Brusnice i mokraćne infekcije

Brusnice pomažu u borbi protiv infekcija mokraćnog sistema na nekoliko načina. U prošlosti se vjerovalo da brusnice povećavaju kiselost mokraće, povećavajući razinu hipurične kiseline, tvari koja stvara nepovoljnu okolinu za E.Coli i druge bakterije.

Dokazano je da antioksidansi iz brusnica sprječavaju „naseljavanje“ bakterija u mokraćnim putevima, ali i onemogućuju njihovo prianjanje za mokraćnu stjenku na kojoj se mogu razmnožavati. Visoki sadržaj vitamina C u brusnicama poboljšava imunološki sistem organizma i čini ga spremnijim za borbu protiv infekcija.

Istraživanja su pokazala da konzumacija soka od brusnica u većim količinama može smanjiti učestalost infekcija mokraćnog sistema kod osoba koje su sklone takvim infekcijama. Ako već imate infekciju, upitajte doktora za savjet. U tom slučaju, brusnice je bolje upotrebljavati kao pomoć propisanu lijeku.

Izvor: Cafe.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/brusnica-prirodna-pomoc-za-infekcije-mokracnog-sistema/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])