Šest opravdanih razloga da preskočite današnji trening

Objavljeno: 10. 8. 2016 u 14:40h

Kada su zategnuto tijelo i savršena forma u pitanju, izgovori poput umora i brojnih obaveza ne postoje. Ipak, predstavljamo vam listu od šest sasvim opravdanih razloga za današnji izostanak iz teretane.

Kašljete i teško dišete

Ako osjećate simptome blage prehlade, poput zapušenog nosa ili bola u grlu, blaga fizička aktivnost može popraviti vašu cirkulaciju i stanje cjelokupnog organizma. Ali ako se jave simptomi poput bola u grudima ili otežano disanje, oni mogu biti signal ozbiljnijih tegoba zbog kojih bi trebalo da mirujete i da propustite trening dok se ne oporavite.

Legli ste kasno, a planirate da idete u teretanu rano ujutru

Trening nakon svega nekoliko sati sna može učiniti više štete nego koristi. Istraživanja su pokazala da nedostatak sna negativno utiče na ljudsko zdravlje, jer ubrzava rad hormona koji regulišu stres i osjećaj gladi u našem organizmu. Najbolje bi bilo da odložite trening za popodnevne ili večernje sate, a da se pre toga dobro odmorite. Ako ipak ne želite da se forsirate, iskoristite dan laganu šetnju i na taj način održite formu.

Imate groznicu

Visoka temperatura je jasan znak da treba da usporite i preskočite današnji trening. Vježbanje dodatno povećava unutrašnju temperaturu tijela, što usporava proces oporavka tijela. Ako osjetite prve simptome poput jeze, oštrih bolova u mišićima odmah morate u krevet, a ne u teretanu.

Jaka upala mišića

Upale su znak mišićnog premora. Naporni treninzi stvaraju sitno kidanje mišićnih vlakana, pa ako osjetite jaku upalu mišića, najbolje je da ostanete kod kuće, jer će se vježbanje pod jakom upalom mišića svakako negativno odraziti na vašu formu. Ukoliko ne želite da preskačete treninge, trebalo bi da svedete opseg pokreta na minimum. Ipak vam preporučujemo da napravite pauzu od dva do tri dana do sledećeg treninga.

Bole vas koljena i stopala dok trčite

Konstantni bol je uzbuna koju bi trebalo da shvatite veoma ozbiljno. Ignorisanje bola može dovesti do hroničnih povreda. Dio tijela koji vas boli trebalo bi da odmarate, a ako se bolovi i dalje nastave morate početi sa fizikalnim terapijama.

Dugotrajan osjećaj manjka energije

Ovaj osjećaj je drugačiji od osjećaja usporenosti i blagog umora koji osećate dva dana. Vježbanje ponekad može da smanji nivo energije u organizmu, ali ako umor traje više od dve nedelje posavetujte se sa ljekarom pre nego što nastavite sa treninzima. Ponekad uzrok tog umora može biti poremećen rad tiroidne žlijezde, pa zato morate da vodite računa o mogućim simptomima.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sest-opravdanih-razloga-da-preskocite-danasnji-trening/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot