Šta je bilo s novcem prikupljenim u “ledenom izazovu”?

Objavljeno: 27. 7. 2016 u 14:56h

Sjećate li se “ledenog izazova” (Ice Bucket Challenge)? Novac koji je prikupljen tokom ove globalne internet akcije pomogao je istraživačima da pronađu gen, koji je zajednički za ljude koji žive sa teškim oboljenjem koje napada nervne ćelije mozga i kičmene moždine.

“Ledeni izazov” je prije dva leta bio prava svjetska senzacija, čiji su dio postali čak i slavne ličnosti iz cijelog svijeta. Svi su se polivali ledenom vodom, kako bi podigli svijest o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi, poznatoj i kao Lou Gerigova bolest.

Zahvaljujući tom pokretu, prikupljeno je više od 100 miliona dolara za Udruženje koje se bori protiv te bolesti i koje je i samo priložilo milion dolara za Projektat MinE.

Istraživanje, koje je ove nedelje objavljeno u časopisu “Nature Genetics”, pronašlo je gen NEK1, koji je prisutan u tri procenta slučajeva Lou Gerigove bolesti u Sjevernoj Americi i Evropi. To otkriće bi moglo d pomogne naučnicima da bolje razumiju ovu bolest i razviju nove terapije.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/sta-je-bilo-s-novcem-prikupljenim-u-ledenom-izazovu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])