Pet namirnica koje uzrokuju nesanicu

Objavljeno: 18. 7. 2016 u 14:49h

Koliko god da su ove namirnice ukusne i primamljive, trebalo bi da ih izbjegavate ukoliko želite normalan san.

Manjak sna može da dovede do debljanja, visokog krvnog pritiska, pa čak i problema sa srcem.

Nije uvijek lako kontrolisati šta jedete, a nutricionisti i stručnjaci su sastavili listu od pet namirnica koje bi trebalo da izbjegavate prije spavanja.

1. Burger sa slaninom

Nije preveliko iznenađenje da proždiranje ovakvog burgera, mada nesumnjivo preukusnog, loše utiče na spavanje. Stvara kiselinu u stomaku što može dovesti do gorušice.

Hrana puna masnoće eliminiše barijeru između želuca i jednjaka, što znači da ta ista kiselina može da se nađe na mjestima gdje ne bi trebalo da bude.

2. Alkohol

Uzimanje par pića za opuštanje prije spavanja je loša vijest za sve one kojima je san mio. Alkohol se brzo razgrađuje u organizmu što je razlog za buđenje nekoliko puta tokom noći poslije samo nekoliko čaša.

Ukoliko krevet dijelite sa nekim, imajte u vidu da alkohol pojačava hrkanje.

3. Crna čokolada

Iako je zdravija od obične čokolade, u sebi sadrži kofein, što ne utiče lijepo na spavanje. Sadrži i gorki alkaloid teobromin koji izaziva ubrzano lupanje srca.

4. Začinjena hrana

Jedna studija sprovedena u Australiji pokazala je kako začini stvaraju probleme sa spavanjem. Takođe izaziva i gorušicu.

5. Meso (proteini)

Ovo se odnosi čak i na piletinu. Bilo kakav tip proteina stavlja teret na vaš probavni sistem, a koji bi trebalo da tokom spavanja radi usporenije. Umjesto da se fokusira na spavanje, u ovom slučaju tijelo mora da se muči sa varenjem.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pet-namirnica-koje-uzrokuju-nesanicu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot