Pet stvari koje nokti otkrivaju o vašem zdravlju

Objavljeno: 25. 6. 2016 u 16:22h

Ukoliko vodite računa o dužini, obliku i boji noktiju, svakako obratite pažnju i na promjene koje na njima nastaju, jer one mogu ukazati na ozbiljne zdravstvene probleme.

Pogledajte odmah svoje nokte i vidite da li spadaju u neku od ovih kategorija…

Blijedi nokti

Bljedilo na noktima zapravo opisuje vrlo svijetlu podlogu nokta, odnosno tkivo ispod nokta. Ovakva promjena može ukazivati na anemiju i manjak crvenih krvnih zrnaca odnosno eritrocita zbog čega bi trebalo uraditi analizu krvi.
Anemija je uzrokovana niskim nivoom gvožđa u krvi i zato je važno promijeniti način ishrane i obogatiti je lisnatim svežim povrćem, cveklom, crvenim mesom…

Krhki, tanki i odvojeni nokti

Iako ovakvi nokti mogu biti uzrok genetike ili manjka kalcijuma, ovakve promjene mogu biti povezane i sa nepravilnim radom štitne žlijezde koja je zadužena za regulaciju metabolizma, energije i rasta.
Premalo izlučivanje hormona dovodi do pojačanog opadanja kose, tankih i izrazito krhkih noktiju, sporog rasta nokta i odvajanja nokta od kože. Ako primijetite nešto od ovoga, obratite se ljekaru, a stanje žlijezde provjerite jednostavnim testovima krvi.

Žuti i zadebljani nokti

Zadebljanja na noktima najčešće se javljaju na nožnim prstima, a praćena su i žutilom. Ovakve promjene karakteristične su za gljivična oboljenja.
Klasični premazi i kreme najčešće nisu efektne jer se radi o oboljenju koje je unutar i ispod nokta zbog čega se takva sredstva teško ili nikako ne upijaju. Potražite savjet ljekara, koji će vam vjerovatno prepisati oralnu terapiju.

Bijele linije na noktima

Horizontalne bijele linije preko cijele širine nokta mogu ukazivati na manjak proteina i drugih hranjivih materija, ali i bolesti bubrega, pa čak i abnormalnosti na jetri.
Zato obogatite ishranu proteinskim namirnicama poput mesa i jaja, a ako se stanje nokta nakon mjesec ne promijeni, potražite pomoć.

Modri nokti

Modra boja ispod površine nokta je znak da vašem tijelu fali kiseonika. Uzrok mogu biti bolesti disajnih puteva ili vaskularnog sistema. Modrilo ispod nokta može biti uzrokovano i lošom cirkulacijom i izlaganju vrlo niskim temperaturama, u svakom slučaju biće najbolje da se obratite ljekaru.

Izvor: Prva.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pet-stvari-koje-nokti-otkrivaju-o-vasem-zdravlju/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot